Боянски водопад

На около 4,5 км от центъра на Бояна се намира известният Боянски водопад. Боянският водопад е най-красивият и най-големият водопад на Витоша и едно от най-посещаваните места от софиянци, особено лятно време, когато водата дава така желаната прохлада. Единствено шумът на падащата от 15 метра вода нарушава тишината и спокойствието на красивата местност. Особено красив е напролет при пълноводие.

През 1920 г. Иван Вазов след една от екскурзиите си до водопада написва пътепис. В ясни пролетни дни Боянският водопад може да бъде видян от центъра на София. По време на топенето на снеговете във високите части на Витоша той е най-пълноводен. Водопадът е най-леснодостъпен откъм Копитото. По-труден е само последният участък, който води към водопада – неравен, каменист терен, който се спуска стръмно към водопада отгоре. Другият път за достигане до водопада върви по долината на Боянската река откъм Бояна и е по-дълъг. По него можете да направите отклонение наляво от изкачването, за да видите и Боянското езеро.

Подредбата на скалите около Боянския водопад позволява с внимателно качване на камъните човек да влезе зад водопада. Все пак, това не е особено препоръчително, тъй като мокрите камъни, през които се преминава, са много хлъзгави и рискът от инцидент е значителен. Значително по-добре е просто да му се наслаждавате отстрани.

Боянски водопад

Боянският водопад

Боянският водопад

Боянският водопад

Боянският водопад през зимата

Боянският водопад през зимата