Европа

Охрид, Македония

църквата на брега на Охридското езероОхрид е най-посещаваната туристическа дестинация в Северна Македония и столица на България при цар Самуил. Градът е с древна история и култура и се намира в югозападната част на страната - на границата с Албания и съвсем близо до Гърция. Охрид е короната в северния край на едноименното езеро., до границата с Албания и съвсем близо до Гърция. Макар да е много по-малък от столицата Скопие, в активния туристически сезон той е изненадващо многолюден.

Градът привлича много туристи със своето легендарно езеро, с вълшебната си панорама към албанските брегове, изпъстрена с живописни рибарски лодки, с пъстрите си улички и мили хора...Това е една от тези дестинации, които никога не оставят посетителите си недоволни. Не очаквайте някакво преобръщащо живота ви пътуване, а по-скоро приятно и разнообразяващо ежедневието пътешествие за уикенда.

Говорейки за самото пътуване, добре е всъщност да уточним един от важните въпроси, а именно

Как се стига до Охрид?

В общия случай ще пътувате с кола. Да, Охрид има и летище, а ако пътувате с автобус въпросът със стигането дотам надали ще ви притеснява, но с кола трябва да имате няколко неща предвид. Ако вземем за отправна точка София, то пътят до Охрид спокойно може да ви отнеме около 6 часа. Разстоянието не е малко, а има и избор на маршрути. От София потегляте на юг, като най-често се избира пътят през Кюстендил, Крива паланка, покрай Куманово и след това най-често на юг през Велес, Прилеп, Битоля и Охрид. Алтернативен вариант е от София да следвате магистрала Струма до Благоевград, след това Логодаж, Царево село, Кочани, Щип и Велес. След това можете да продължите по споменатия директен маршрут или - ако имате време и желание, от Щип да се отклоните на север покрай Скопие, след което да ползвате магистралата през Тетово, Гостивар, красивия национален парк Маврово и да се спуснете на юг към Охрид. В този случай трябва да предвидите както повече време, така и няколко евро отгоре във всяка посока за местните тол такси, които са само в началната част на магистралата, но пък ги събират на всеки 10 километра. Въпреки това, красотата на маршрута си струва.

Когато вече сте пристигнали, стига да сте се погрижили предварително, трябва да се настаните. Ако не сте, почти сигурно някой местен в центъра ще ви предложи стая под наем, но нашият съвет е да не разчитате на случайности. Затова да кажем няколко думи и за

Настаняване в Охрид

Забравете да ползвате колата в самия град. Той не е толкова голям, особено в старата част всичко е на пешеходно разстояние, но също така движението е интензивно, дори претоварено. Ако търсите къща за гости в Охрид, препоръчително е да се уверите, че ви осигуряват паркомясто. В централната част на града паркирането е платено - подобно на нашите синя и зелена зона Охрид също има две тарифи за паркиране. Затова една нелоша алтернатива е да да наемете къща за гости около Охрид, в частност в селата (буквално предградия) на няколко километра южно от града. Разстоянието от там до Охрид с кола е няколко минути, а има и редовен (край)градски транспорт. В бонус можете да разчитате на прекрасна гледка към езерото, спокойствие и тишина.

къща за гости на брега на Охридското езеро

DSCF5291

Какво да видим в Охрид

Краткият отговор е "всичко"! Разбира се, основната забележителност е Охридското езеро. Не може да отидете в Охрид и да не се разходите до езерото, както и да нащракате куп красиви снимки на бистрите му води. Не само туристите, но и местните обичат да се разхождат по крайбрежната алея.

DSCF5294

Охридското езеро се намира на границата на Македония и Албания и водите му идват основно от Преспанското езеро чрез подземни канали, намиращи се под планината Галичица, която разделя двете езера. Интересното при него е, че водите му обикновено не замръзват дори и през зимата - в Охрид е доста топло и температурите почти не падат под нулата. Водата е толкова топла през август, че акумулираната топлина прави есента в района изключително мека и приятна. Това на свой ред е добра причина да посетите Охрид през септември или октомври, за да се насладите на една очарователна есен. Ако все пак решите да отидете през лятото, ще видите голямо количество летовници да се припичат по плажовете край езерото, което местните наричат "македонското море".

плаж на Охридското езеро

Друго впечатляващо нещо относно Охридското езеро е неговата чистота - толкова е бистро, че видимостта в него е на около 20 метра дълбочина. Езерото е едно от най-дълбоките на нашия континент - на места достига до 287 метра, и в него има над 200 растителни и животински видове, които са причината да бъде обявено за част от световното природно наследство от ЮНЕСКО.

Да се върнем към самия Охрид. Друго място, което със сигурност трябва да посетите, е старият град. Донякъде старият Охрид прилича на стария град в Пловдив - калдъръмени криволичещи улички, стръмни стълби, живописни стари къщи, красиви църкви... и прекрасната гледка към водната шир. Но тук има и още нещо. Усещането, докато се разхождате из тази част на Охрид, е като да смесите старият град в Пловдив и разходка из някое красиво крайморско градче. Има някакво ухание на свобода и почивка във въздуха, на безкрайно лято. Все пак старото име на града е Лихнидос, което означава "Град на Светлината". Тук не грее слънце само през около 15 дни от цялата година. И да, топло е и има палми в изобилие. Но ако нарушим за момент романтиката, нека ви дадем още един прагматичен съвет. Помните ли като препоръчахме да се настаните някъде около Охрид, а не в самия град? Тук, когато видите колко тесни са уличките и колко трудно, почти абсурдно е паркирането, ако сте с кола ще ви се изпари желанието да наемете вила на първа или втора линия над брега. Иначе е страхотно и си струва всеки миг.

DSCF5385

Охридските църкви

Колкото повече се изкачвате из улиците на стария град, толкова повече ще искате да останете, ако може завинаги - езерото с лодките е някъде долу в краката ви, до вас е античната Самуилова крепост и всички тези къщички и заведения, а в далечината зеленее планина Галичица и нейните дивни гори. След като се изкачите на хълма, можете да разгледате красивата църква "Света Богорода Перивлепта", построена през далечната 1295 г. от византийския благородник Прогон Сгур, роднина на император Андроник Палеолог. Древната постройка си заслужава по-обстойно разглеждане, но бъдете готови да се сблъскате с многото туристи, които я посещават, както и с платения вход, какъвто има за повечето стари, макар и действащи, църкви в Охрид.

Църквата Св. Богорода Перивлепта в Охрид

Друга църква, която непременно трябва да разгледате, е Света София, датираща още от 9-ти век. Вътре има фантастични стенописи, останали още от построяването й. Самата църква е една от 7-те съборни черкви, създадени по лична заръка на княз Борис-Михаил Покръстител. Издигната е върху две по-стари сгради, също древни храмове. За съжаление при нашето посещение през юли 2019 г. тя не беше отворена, но ако имате възможност да влезете, не пропускайте този шанс!

църквата Света София, Охрид

църквата Света София в Охрид

DSCF5459

Като продължите малко след последните къщи, пред вас ще се открие още една красива стара църква - Св. Йоан Богослов Канео, датираща от 13-ти век. Тази църква всъщност е станала символ на Охрид. Много хора казват, че от нея се разкрива най-чудната гледка към Охридското езеро. Добре е да знаете, че църквата е разположена доста високо и има стълби към брега, така че там е добре да се внимава, особено ако сте с деца. Можете да достигнете до нея и от другата страна - по хълма над езерото има красива паркова алея, която ту разкрива езерото в цялата му прелест, ту се скрива в сянката между дърветата, за да ви пази от слънцето. Няма как да се изгубите, пътеката не само е облицована с камъни в по-голямата си част, но и е маркирана. Друго нещо, което може да ви е от полза да знаете, е че гледката към църквата е най-красива по залез слънце според местните. Оттам може да се разходите до града с лодка през Охридското езеро и да се насладите на много приятно пътешествие по вода. Също толкова хубаво е обаче и д се разхождате по Охридските улички -  църквата се намира край стария рибарски квартал Канео, разположен край живописното заливче на езерото. Мястото определено си заслужава разходката по здрач.

Св. Йоан Богослов, Охрид

Св. Йоан Богослов, Охрид

Св. Йоан Богослов, Охрид

Св. Йоан Богослов, Охрид

В Охрид има много църкви за разглеждане - в миналото е бил наричан "Българския Йерусалим", тъй като тогава в града имало 365 църкви, по една за всеки ден от годината. Южно от Самуиловата крепост например, в архитектурния резерват "Плаошник", се намира манастирският комплекс "Свети Климент и Пантелеймон". Там, във великолепната черква "Св. Климент Стари", е гробът на светеца, както и някои чудесно запазени красиви стенописи от 13-ти век. Може да разгледате изобилие от археологически находки наоколо, като например останки от базилика с красиви мозаечни подове.

Св. Климент Стари, Охрид

Не можем да изредим всички Охридски църкви, но ще споменем още една - малката и скромна "Св. Константин и Елена". Не е така импозантна, но въпреки това е прекрасна, а от нейния двор се разкрива една от най-хубавите гледки към езерото.

Св. Константин и Елена, Охрид

Св. Константин и Елена, Охрид

поглед към езерото от двора на църквата Св. Константин и Елена в Охрид

Оттам може да тръгнете към другата основна забележителност на града след Охридското езеро - Самуиловата крепост. По пътя ще попаднете на множество възрастни жени, продаващи украшения от перла - перлите са нещо като символ на града и те се предлагат на много места из Охрид. Ще видите и Античния римски театър, който е реновиран и предоставя чудесен изглед към езерото. Първата асоциация на много хора е "като Пловдив, ама с море". Там и досега се състоят разни представления, така че може да ви се отвори възможност да наблюдавате някое, както навремето са правили древните римляни.

Римският амфитеатър в Охрид

Самуиловата крепост в Охрид

Но да се върнем обратно към Самуиловата крепост, без да се оставяме другите чудеса на този приказен град да ни разсейват. Тя се издига славно на най-високата част на Охрид и стените и кулите й достигат на височина до 16 метра. Издигната е през 10-11 век по време на Първото Българско Царство, когато столицата ни е била преместена в Охрид. След като изкатерите стръмните й стълби, пред вас ще се разкрие изумителна гледка. Охридското езеро се е разстлало пред вас със цялата си бистра красота! Един приятелски съвет: заредете си батерията на телефона/фотоапарата преди да дойдете на Самуиловата крепост, защото със сигурност ще искате да снимате.

Самуиловата крепост в Охрид

Охрид, гледан от крепостта

Самата крепост е много добре експонирана, обширна, а билетите са наистина евтини (цената за двама възрастни е около 4 лв общо). Стълбите на крепостната стена са доста стръмни на места, но са осигурени добри парапети, а гледката към цялото Охридско езеро не може да се преразкаже. На една от кулите има и работещ далекоглед, на другата също имаше, но не функционираше при нашето посещение на Охрид.

Охрид, гледан от крепостта

Охрид, гледан от крепостта

Ако имате възможност за допълнителна разходка, южно от Охрид, почти до границата с Албания при Поградец, е красивият манастир "Свети Наум", към който е изграден почивен комплекс. Можете да посетите манастира, да хванете тен на неговия плаж, да хапнете и пийнете, а се предлагат и разходки с лодки. Ние, за съжаление, не бяхме подготвени за всичко това, така че пропуснахме плуването, но водата там е наистина кристално чиста. О, да - ако не идвате само на посещение, има и хотелска част с ресторант. Не знам какво точно липсва при родните български хотелиери и туристическия ни бранш изобщо, но определено могат да дойдат на специализация тук - ово е стандарт, и наистина комплексът е перфектно планиран за туристи!

Манастирът Св. Наум, южно от Охрид

част от комплекса на манастир Св. Наум, южно от Охрид

Та така е то в Охрид: красота до красота, и човек се чуди първо къде да отиде, пък дали да гледа или да снима... Не на последно място искам да препоръчам и още нещо, което трябва не само да се види в Охрид, ами и да се опита: така нареченото Охридско Макало, което представлява разядка с чесън и е част от местната кухня. Удивителна вкусотийка, казвам ви!

Скопие през 2019 - столицата на Северна Македония

Столицата на нашата западна съседка Северна Македония и най-голям град е град Скопие. Той е и най-големият град в републиката, наброявайки население от около 668 518 души през 2006 г., но днес, през 2019 г., самите македонци ни дават ориентировъчно цифрата от милион жители, и то без да включваме туристите. Столицата на Северна Македония се намира в долината на река Вардар, като реката минава през центъра на града, а над нея са изградени два моста с паметници на известни личности от всички цивилизации, които са живяли и по днешните македонски земи.

От София можете да стигнете до Скопие за около 3 часа. Основният и най-кратък път е през Кюстендил, на запад през Велбъждския проход и ГКПП Гюешево. Този път обаче преминава през участъка Куманово - Крива паланка, където пътят в момента не е много добър. По-дълъг, но и много по-живописен маршрут е на юг до Благоевград, след което да се отклоните на запад към ГКПП Логодаж, и след това вече в Македония да преминете през Кочани, Щип, Велес и Скопие на север - или Прилеп и Битоля на юг, ако сте се отправили към Охрид.

Археологическият музей в СкопиеНа територията на Скопие се намират Македонската академия на науките и изкуствата, Скопския университет „Свети Свети Кирил и Методий“, Археологическият музей на Македония, старата Скопска чаршия, старата Самуилова крепост - Кале (достъпът до крепостта е безплатен, дължите такса само ако искате беседа с екскурзовод), Исторически архив, Педагогическа академия, Македонски народен театър, а Скопският зоопарк е известен с жирафите в него. Самият град като цяло е добре развит, подреден и чист, обслужва се от градски транспорт с двуетажни автобуси. Препоръчително е все пак да имате GPS навигация (и да я проверите преди пътуване), тъй като в града почти няма големи табели, с каквито сме свикнали в София например.

Паметникът на Александър Македонски на централния площад в Скопие

мост със статуи на р. Вардар, Скопие

жираф в зоологическата градина в Скопие

Всичко това значи, че ако решите да прескочите за кратка екскурзия до съседна Македония и Скопие, винаги ще има какво да правите. Близо до града, достъпен и с градски автобусни линии, се намира каньонът на езеро Матка - красиво обградено от високи скали и добра дестинация както за кратка разходка за час-два, така и за прекарване на целия ден. Ако сте романтично настроени, можете да се повозите и с корабче по езерото, а ресторантът на брега ще задоволи глада ви.

Каньон Матка, Скопие

В Скопие може да видите и многобройни индустриални предприятия — половината от производството на Македония.

4 италиански града, които си заслужава да посетите поне веднъж в живота

Всички пътища водят... е, не само до Рим, но и до цяла Италия! Ако досега не сте посетили тази спираща дъха дестинация, не забравяйте да го направите възможно най-скоро!

Богатото историческо минало, многовековно изкуство световноизвестната кухня, приветливите италианци, които без притеснение крещят по улиците…Италия несъмнено ще ви вдъхнови и ще ви покаже как историята успешно се сблъсква с модерното, затова проверете кои 4 италиански града са задължителни, когато пътувате до люлката на европейската цивилизация!

Рим

Трябва да започнем със столицата Рим. Има само няколко града в света, които могат да се конкурират с историческото и културното наследство на този италиански град. Днес това е един от най-посещаваните градове в света, където древни забележителности като Колизеума, Римския форум и Пантеона напомнят както на местните жители, така и на гостите на града коя е била световната столица.

Рим

Милано

Няма как да не включим и Милано - модната и финансова столица на Италия, която успешно намира баланса между Стария свят с модерната култура.

Милано

Градът изобилства от красиви сгради, проектирани от някои от най-добрите архитекти в света, в резултат на което Милано има образцова архитектура от всички периоди, от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Друга емблематична забележителност на Милано са очарователни жълти къщи, известни като case di ringhiera, разположени в целия град, особено в Navigli, които се характеризират с железни парапети от миналия век. Ако мислите да посетите Милано, препоръчваме да прочетете статията в Saveti. Ще Ви даде всичката необходима информация за този град.

Верона

Всеки го знае като града на Ромео и Жулиета, но в действителност, Верона предлага много повече, отколкото снимка пред известния балкон.

Това е древен град с история, датираща от римско време, но също и прекрасно място, пълно с криволичещи улици, оживени барове и ресторанти и претъпкани площади.

Онези от вас, които обичат възрожденското изкуство, ще могат да се насладят на музеите и църквите в града, а любителите на историята ще погледат римските руини, скрити из целия град.

Пиза

Първото нещо, което най-вероятно ви идва на ум, когато някой спомене Пиза е вероятно Наклонената кула. Но тази грандиозна кула, разположена в Piazza dei Miracoli, далеч не е единственото нещо, което си струва да се види в Пиза (не се страхувайте от 300 стълби на върха, защото гледката от там ще спре дъха ви), трябва да споменем една от най-красивите катедрали в Италия, Duomo of Santa Maria dell'Assunta, разположена на същия площад, и изцяло изработена от бял мрамор - отличен пример за римско-пизанска готическа архитектура. Също така, знаете ли, че Пиза е родното място на Галилео? Не забравяйте да посетите къщата му на улица Giuseppe Gusti 24, но имайте предвид, че няма музей и че къщата не е отворена за туристи.

Малта

МалтаМалта – пъпът на Средиземно море и най-малката страна членка на ЕС. Малта е архипелаг състоящ се от 3 островчета - Малта, Гозо и Комино. Намира се на юг от Сицилия (и Италия изобщо). Столицата на Малта е Валета. Населението на острова не надхвърля и 450 000 жители. Въпреки малкия си размер, Малта е древна цивилизация с отпечатъци от много култури. Островите са обитавани поне от 7400 години.
Островът е предимно скалист и нещо, което би изненадало много хора е, че почти няма дъжд. В Малта също така няма и постоянни реки. От време на време при силни валежи, което се случва предимно в зимните месеци се появяват временни малки реки, но за кратко. Все пак в Малта винаги е слънчево. За жалост, ако искате да отидете заради зеленината – ще ви разочаровам, почти няма такава. Тъй като по-голямата част от дърветата са били отрязани преди векове няма гори, а също така и планини. Това разбира се не означава, че Малта няма изключително красива природа. Затова ако някога сте се чудили къде се намира „Огигия“, островът от епическата поема на Омир „Одисея“ и пещерата, в която нимфата Калипсо държи в плен на любовта Одисей – на остров Гозо.

Синтра и Кабу Да Рока – Португалия

Синтра, град в Португалия, е един от най-често посещаваните дестинации, особено когато си в Лисабон. Разстоянието е само 35 км, а най-лесното придвижване е с влак за 40 минути на цената на 2.20 евро еднопосочно.
Градът е с население 400 хиляди души и е успял да съчетае в себе си както бурна природа, така и невероятни исторически забележителности. Важно да се отбележи колко по-хладен е климата от Лисабон въпреки краткото разстояние. Когато пристигнете ще се почувствате сякаш сте се върнали назад във времето и не се заблуждавате. Синтра завладява душите на всички с кокетните си магазинчета, павираните улици и пъстра и разнообразна архитектура.

Спокойно може да го разгледате пеша тъй като не е много голям, но си отделете време и удобни обувки, защото за повечето дестинации ще се изискват изкачвания по хълмове.