Европа

Малта

МалтаМалта – пъпът на Средиземно море и най-малката страна членка на ЕС. Малта е архипелаг състоящ се от 3 островчета - Малта, Гозо и Комино. Намира се на юг от Сицилия (и Италия изобщо). Столицата на Малта е Валета. Населението на острова не надхвърля и 450 000 жители. Въпреки малкия си размер, Малта е древна цивилизация с отпечатъци от много култури. Островите са обитавани поне от 7400 години.
Островът е предимно скалист и нещо, което би изненадало много хора е, че почти няма дъжд. В Малта също така няма и постоянни реки. От време на време при силни валежи, което се случва предимно в зимните месеци се появяват временни малки реки, но за кратко. Все пак в Малта винаги е слънчево. За жалост, ако искате да отидете заради зеленината – ще ви разочаровам, почти няма такава. Тъй като по-голямата част от дърветата са били отрязани преди векове няма гори, а също така и планини. Това разбира се не означава, че Малта няма изключително красива природа. Затова ако някога сте се чудили къде се намира „Огигия“, островът от епическата поема на Омир „Одисея“ и пещерата, в която нимфата Калипсо държи в плен на любовта Одисей – на остров Гозо.

Синтра и Кабу Да Рока – Португалия

Синтра, град в Португалия, е един от най-често посещаваните дестинации, особено когато си в Лисабон. Разстоянието е само 35 км, а най-лесното придвижване е с влак за 40 минути на цената на 2.20 евро еднопосочно.
Градът е с население 400 хиляди души и е успял да съчетае в себе си както бурна природа, така и невероятни исторически забележителности. Важно да се отбележи колко по-хладен е климата от Лисабон въпреки краткото разстояние. Когато пристигнете ще се почувствате сякаш сте се върнали назад във времето и не се заблуждавате. Синтра завладява душите на всички с кокетните си магазинчета, павираните улици и пъстра и разнообразна архитектура.

Спокойно може да го разгледате пеша тъй като не е много голям, но си отделете време и удобни обувки, защото за повечето дестинации ще се изискват изкачвания по хълмове.

Лисабон - Португалската столица

Лисабон, невероятната столица на Португалия, седяща върху седем хълма гледащи към голямата река Тежу, често бъркана от туристите като Атлантическия океан. Лисабон се намира при вливането на реката Тежу, която минава през целият град, в Атлантическия океан. 

Да посетиш Лисабон е като да отидеш в друг свят. Катериш се нагоре и слизаш надолу, опитвайки се да намериш допирни точки със собственото си родно място, но трудно би могъл да го направиш. Лисабон е един културен полъх, микс от народи, храни и усещания. Сякаш местните живеят в една приказка, мислиш си докато ги наблюдаваш. Може би се дължи на постоянното слънце, палмовите дървета или вкусната прясна храна. Те са усмихнати и приветливи. Португалците също така са огромни футболни запалянковци, узнах, запознавайки се с млад мъж, който се казваше Зинадин, кръстен от баща си на великия футболист Зинадин Зидан. Разбира се мъжът също беше футболист с надеждата някой ден да пробие. Не разбирам от футбол, но му пожелах късмет и му подарих два хартиени лева за спомен.

Норвегия

Норвегия, ЛисефьордПо всички възможни стандарти северното кралство Норвегия е една от най-красивите държави в света. Страната заема западната част от Скандинавския полуостров. Изпълнителната власт е съсредоточена в министър-председателя и правителството, които формално се назначават от краля. Както във всяка парламентарна монархия, той има церемониална функция и влияние в качеството си на символ на националното единство.

Населението на кралство Норвегия е близо 4,6 млн. души, близо половин милион от които живеят в столицата Осло, столица на Норвегия.

Името на държавата на старoнорвежки означава "надълго по брега". Или по морето, защото с островите и стотиците дълбоко врязаните фиорди Норвегия има над 19 000 км крайбрежие! Разпростряла се на 2500 км. от югозапад на североизток, на почти 500 км. отвъд Полярният кръг. Със своите 385 хил. кв. км Норвегия е малко по-голяма от Германия, но има предимно планински релеф с разнообразни форми, създаден от ледниците. Много от тях още съществуват, а топящият се лед образува буйни реки и приказни водопади.

Ирландия

Ирландия, известна и като Ейре, е държава в Северозападна Европа. Заема около 5/6 от територията на остров Ирландия. Република Ирландия е официално „описание“ на държавата, а не нейното конституционно име. Площта е 70 831 км2, от които 69 414 км2 са суша и 1 417 км2 водна площ. Ирландия е сред най-богатите, развити и мирни държави в света и е с един от най-високите жизнени стандарти в света. Има качествена образователна система, а като истинска демократична държава предоставя пълна свобода на словото, политическа и икономическа свобода. Ирландия има развита и модерна икономика, главно сферата на услугите и високите технологии. Води политика на неутралитет и не е член на НАТО. Населението на Ирландия нараства най-бързо в Европа. Официалните езици в страната са ирландският и английският.