Клисура

Град Клисура се намира в Пловдивска област, на 25 км от Копривщица. Той е старо занаятчийско селище и балнеолечебен планински курорт. Влиза в националната ни история с участието си в Априлското въстание през 1876 година. Клисурци се борят за свободата си шест дни, а на седмия над 400 от тях са убити, всички къщи, двете училища и църквата са опожарени. Руините на църквата "Св. Николай Чудотворец" още напомнят за тези героични събития. Оттогава са и запазените в градския исторически музей оригинална камбана, възвестила бунта на клисурци, както и автентично черешово топче.

Клисура
е родното място на Христо Г. Данов, Христо и Илия Блъскови, Марко Балабанов и революционера Никола Караджов. Една от най-интересните къщи в градчето е Павурджиевата къща. В двора й се намира единствената запазена до днес розоварна.

Червенаковата къща е първата, възстановена след опожаряването на града по време на въстанието. На първият й етаж се намира автентичен дюкян от началото на XX век. В нея се помещава и Музеят на картофите.

Клисура е един от стоте национални туристически обекта.

 

klisura HPIM3257

klisura HPIM3260