Българското черноморие като туристическа дестинация през летния сезон

Предстои да посрещнем лятото на 2015 г., а по родното Черноморие скоро ще започне трескава подготовка за настъпването на туристическия сезон.

Кои са най-добрите плажове в България за 2014 година?

Плажовете на Черно море - класация

Всяка година системата за сертифициране на качеството на плажовете Син флаг проверява по редица критерии хиляди плажове в цял свят, а най-добрите сред тях получават едноименния сертификат за качество. През 2014г. Син флаг определи 12 плажа като най-добри за българското Черноморие. Това са плажовете: Слънчев бряг – юг, Слънчев бряг – север, Слънчев ден, Албена, Дюни, Харманите в Созопол, Поморие – изток, Бургас – север, а също така и централен, нов и източен в Свети Влас. Сертифицирано в графа пристанища е Марина Диневи в Свети Влас.

Критериите за получаване на Син флаг са следните: плажът да бъде чист, а водата трябва да отговаря на всички изисквания за микробиологичен състав. Необходимо е да има достатъчно на брой тоалетни, душове, съблекални, а също така да бъде популяризирана екоактивност на плажа. Други критерии за сертифициране са наличието на достатъчно спасители, както и да има кофи за разделно събиране на отпадъци и т.н.

В целия свят през 2014г. общо 3203 плажа са получили Син флаг.

Кои са най-лошите морски курорти в България?

Въпреки че Слънчев бряг и съседните курорти са посещавани от най-много туристи през лятото, в класацията за най-много оплаквания от недоволни посетители на челна позиция се нареждат по-малките морски градове на юг от Бургас - Китен, Приморско и Созопол. Вероятна причина за това е, че на юг ходят предимно туристи, които предпочитат сами да организират почивките си, съответно търсят правата си на място, например в летните приемни на Комисията за защита на потребителите.

Южните курорти винаги са били по-предпочитани от българите.

Най-честите оплаквания от туристи са по отношение на лошата хигиена в стаите, мръсни ресторанти, ужасна храна по хотелите и липса на любезност от страна на персонала.

Въпреки това, инспекторите отчитат, че нарушенията по ресторантите са намалели.

Какви екстремни преживявания предлага българското Черноморие на своите туристи и колко струват те?

Сред хитовите атракции по морето са традиционните водни колела, банани, парашути и джетове. Вече са известни забавления от типа на флайборда, JetPack, Jetovator и “Летящият човек”, които са сравнително нови атракции за летните курорти в България. Цените на различните видове водни удоволствия варират от 10 до 150лв.

JetPack и Jetovator са уреди, достъпни само на южния плаж в Слънчев бряг. И при двата уреда водните струи с високо налягане помагат на участниците да се издигнат над водата. Jetovator се управлява с два джойстика и може да достигне 9 метра височина над водата. 20 минути забавление струва 130лв, а любителите на JetPack плащат 150лв.

На юг от Бургас най-предпочитани си остават отново водните колела, а цената им е и най-достъпна – 15лв на час. Северният плаж в Приморско разполага с два изградени коридора, предназначени за този вид атракция.

Сред най-търсените удоволствия е разходката с банан, като цената й е само 10лв на човек. Полетът с парашут от моторна лодка също е сред най-предпочитаните атракции, като цената му е от 60 до 80лв.

Преди качването на който и да е атракцион е необходимо туристите да преминат инструктаж, защото преди удоволствието винаги най-важни са мерките за сигурност.