Пещера Балабанова дупка

България се слави с насечения си релеф, в който може да намерите най-големият брой пещери за цяла Европа. Една от тях е Балабановата дупка, която се намира в Софийска област, или по-точно в близост до с. Комщица, обл. Годеч - в същия район, в който се намира и известният Разбоишки манастир. Общата дължина на Балабановата дупка е 4800 метра, една от най-дългите пещери в страната. Пещерата дава на своите посетители прохлада, мистерия и откъсване от реалния свят.

Пещерата всъщност са две Балабанови дупки - малка и голяма. Входовете им са на около 300-400 метра една от друга. Ако сте начинаещи или любители пещерняци не е добра идея да се опитвате да влизате през малката Балабанова дупка.

До 1981 година, когато малко са се откривали и картотекирали частите на пещерата, тя се е водила по статистически данни за третата по големина пещера в цялата страна. За да се откъснете от напрегнатото ежедневие ви трябва точно една такава екскурзия до Балабановата дупка, но разбира се бъдете много внимателни за това как и откъде минавате :)