Ягодинската пещера

Ягодинска пещера Изследванията на Ягодинската пещера започват през 1963 г. като са проучени 8500 метра. През 1982-1986 г. се извършва повторно картографиране и се откриват нови галерии като дължината й достига 10500 метра. Възрастта на пещерата е изчислена на 275 000 години. В началото на пещерата, след естествения й вход, е открито енеолитно жилище – единственото в Европа запазено в естествения си вид. В него са намерени находки на керамични съдове, оръдия на труда, керамична пещ, хромели и др. Останките са датирани към каменно-медната епоха, около IV хилядолетие пр.н.е.

Ягодинската пещера е третата по дължина в България и най-дългата в Родопа планина. За достигането й се преминава през красивото Буйновско ждрело. Тя има три основни нива и две междинни. Третото ниво е благоустроено през 1971-1982 като туристическо трасе с дължина 1100 метра. В пещерата има общо 22 вида пещерни образования от световно известни 28 вида. В нея могат да се видят сталактити, сталагмити, сталактони, хеликтити, синтрови езера, леопардова кожа, дендрити, драперии и едни от най-уникалните образувания - пещерните перли. Фауната е представена от различни видове прилепи, пещерни скакалци, паячета, троглобионти и други, а флората - лишеи, мъхове, плесени и гъби. Температурата в Ягодинската пещера е целогодишна, постоянна - 6 градуса.

Съвет за посещение - ако е възможно, изберете делничен ден или поне ден, който не е топъл, или в краен случай просто отидете до Ягодинската пещера много рано сутрин. В топлите почивни дни, особено събота (и още повече ако е около национален празник с допълнителни почивни дни - напр. 6 септември), струпването на посетители е огромно. За самата пещера това не е особен проблем, но пътят в ждрелото е тесен 1-лентов и, вярвате или не, в Буйновското ждрело стават задръствания от автомобили, които не могат да се отпушат с часове.