Пещерата Марина дупка край Габрово

Съкровищата и легендите за тях винаги са привличали копнеещите за приключения и злато. Такова място е пещерата Марина дупка, която се намира в село, близо до град Габрово. Има легенда, че съкровището, за което се говори в пещерата Марина дупка е заровено някъде в нейния край. Това години наред не дава покой на иманярите и такива от цялата страна се стичат, за да са първите, открили старовремското злато.

Но дори без търсене на злато в пещерата, можете да си направите чудесна и забавна екскурзия до това красиво място. Наскоро дори русенски спелеолози отрили в пещерата послание в бутилка, което било там цели 32 години. Било поставено в една от нишите над пропастта през далечната 1977 година. Направилите преход до това място ползвали това послание в бутилка, като отбелязка, докъде са стигнали. На листа пишело, че след като изпили рома, който е бил в шишето, са оставили този лист хартия.

Пещерата Марина дупка е една от най-достъпните пещери, макар и входът й да е леко пропаднал надолу, заради годините. Ако сте любител пещерняк и планинар, това е може би вашият начин да се забавлявате и да прекарате отпуската си, заедно с пикник по невероятните полянки в околността.