Салата от парен пресен чесън (Арчар, Видин)*Евтино и вкусно*


ПРОДУКТИ

2 връзки пресен чесън
5 супени лъжици растително масло
Оцет и сол на вкус

Тази изключително простичка и полезна рецепта от района на Видин се приготвя по следния начин: Почистеният и измит чесън се нарязва на парчета с длъжина 3-4 сантиметра, и се попарва с вряла вода. Отцежда се, полива се с оцет и се оставя да престои 20-30 минути, след което отново се отцежда, посолява се и се поръсва с растителното масло.

Нашата бележка: Личната ни рецепта за парен чесън е следната: Оставете го да престои във врялата вода по-дълго време, отцедете го и докато е още топъл, сложете отгоре му парче масло и десетина маслини. После го посолете на вкус.
Полезет съвет: Не изхвърляйте водата от чесъна - на принципа на всяка билкова запарка тя съдържа веществата, с които е богато това удивително растение: витамини B6, B1 и C, а също аскорбинова киселина, манган, мед, кобалт и други. Пийте от нея на гладно. Чесънът притежава противоглистно, антисептично и антибактерицидно действие, добър е при заболявания на сърдечносъдовата система, силно кръвопречистващо средство е, понижава кръвната захар и е особено препоръчителен при диабет.