Салата по италиански

alt

ПРОДУКТИ


50 мл бяло вино
200 г картофи
150 г майонеза
80 г моркови
50 г стерилизиран грах
50 г домати
3-4 рибки аншоа
2 яйца
¼ връзка магданоз
Сол

Да отскочим на кулинарна екскурзия до Италия, за да разберем как се приготвя това ястие, което малко на напомня на нашата руска салата, но все пак съществено се различава от нея!

Сварените и обелени картофи и сварените моркови се нарязват на кубчета и се смесват със стерилизирания грах. Сместа се залива с разредената с вино майонеза и се разбърква. Салатата се оформя в 4 чинийки и се украсява с резенчета твърдо сварени яйца, кръгчета домати и филета от рибките. Поръсва се със ситно нарязания магданоз.

За любопитковците: Алкохолните напитки, както и законите срещу употребата им, съществуват още от древността. Те са най-разнообразни и се различават според страната, в която се правят. В Тунис например се приготвя чудесна ракия от смокини, в Далечния изток – оризово саке, индианците в Латинска Америка правят чича от царевица, кинуа от елда и кюрасо от захарна тръстика, скотовъдците – конгатсиен от ферментирала пастърма. На остров Цейлон приготвят тоди или арак от цветовете на палмата, в Етиопия – тъди от ферментирал мед и талла от ферментирал ечемик, в Того – специалитет от сока на зеления орех и т.н. Алкохолни напитки се произвеждат също от сливи, круши, ябълки, кайсии, портокали, праскови, мандарини, домати и грозде.