Адис Абеба - столица на Етиопия

Столицата на африканската държава Етиопия е град Адис Абеба. В превод от местния език, името на града значи “ново цвете”. По последни преброявания от 2008 година, в града живеят 3 147 000 души. Адис Абеба се намира в самото подножие на връх Ентото. Това, което би направило първо впечатление на всеки един турист, посетил Адис Абеба по време на своята екскурзия, е това, че в града няма нито една именувана улица или част от града.

Мястото, на което се намира днес града е било избрано през 1886 година от Тейту Бетул (или Тайту), след което съпруга и император Менелик II основава града.  Той разбрал, че мястото ще е подходящо за военна база за походите му на юг. Съпругата му пък харесала околностите, заради това, че имало многобройни извори. Първоначално са построили църква, а после и къща за себе си и съпруга й. Смята се, че градът е "люлка" на човечеството, тъй като тук е открито най-старото ДНК на човек, намирано досега.

Адис Абеба има дълга история от началото на своето съществуване като столица на Етиопия, и поради тази причина често може да се срещне и под името "столица на Африка". Тук е и централата на Африканския съюз. Близо 24% от градското население на страната живее в столицата.

Адис Абеба е един от най-чистите и безопасни градове на Черния континент. По улиците почти няма да срещнете просяци, а най-тежките престъпления, които се извършват тук са джебчийство и измами.

За туристите пък са подходящи такива забележителности като Катедралата Свети Георги, която впечатлява със своята величественост. В града също така има и университет.