Асмара - столица на Еритрея

Град Асмара е столичният град на африканската държава Еритрея. Столицата води началото си от четири малки села още през далечния 12-ти век. До XIX век, Асмара е малък град с население от около 150 души, след което обаче следва възход и се разраства до голям етиопски районен административен център и населението се увеличава до 2000 души. На по-късен етап, около 1900 година, Асмара е обявена за столица на италианската колония Еритрея. В началото на ХХ век е създадена железопътна линия, свързваща града с морето. През 30-те години италианците променят облика на града, като построяват много сгради в италиански стил.


По времето, когато се води войната за независмост на Еритрея, Асмара е с ключово значение. Това е така тъй като тогава етиопската армия е ползвала летищата на града за своите оръжейни доставки от други страни. Асмара е и последният град, който еритрейските бунтовници превземат.


Много често местни и туристи, наричат Асмара Малкият Рим, заради това, че по неговите улици може да видите значителен брой сгради и улици в италиански стил. Има много хубави колониални имения и вили. Централната част е построена само за шест години - в периода 1935-41 година. Съвременният град Асмара в голяма степен е плод на усилията на италианския диктатор Бенито Мусолини и неговата идея да създаде втори Рим и Римска империя на територията на Африка. За негово съжаление, след като Италия губи войната, идеята пропада. Но въпреки това днес Асмара има един уникален изглед – едно малко островче европейска история, сред африканските джунгли.


Сгради, които се считат за забележителности на Асмара, и които си струва да видите, ако отидете на екскурзия, са Еритрейският Национален Музей, голяма православна катедрала и две католически катедрали, няколко сгради в стил Кубизъм и много неокласически здания. Градът се отличава с широки озеленени булеварди и с много място за бъдещо развитие.