Лусака - столица на Замбия

Град Лусака е столица и най-големия град на Република Замбия. Местоположението на Лусака е на около 1200 м надморска височина и заема площ от над 360 км². Населението бързо увеличава своя мащаб. През 1981 наброява 600 000, а в началото на 21-ви век 1 773 300 жители (с предградията), 1 265 000 жители (градска част).


От гледна точка на основаване, Лусака е нов град. Преди Замбия да носи това име, тя се е наричала Северна Родезия и е била английска колония. Центърът на тогавашна Замбия е бил град Ливингстън. Но редица неудобства са наложили неговата смяна. Ето защо англичаните избрали за нов център на колонията, сравнително малкия и млад град Лусака, който се намира в централната част на страната.
Изграждането на Лусака започва през 1931 г., четири години по-късно тук се премества и колониалната администрация. 34 години по-късно, на 24 октомври 1965 г., Замбия вече е независима република, а Лусака е нейна официална столица. Столицата бързо се развива като главен административен, политически, научен и образователен център на младата република.


Най-известната улица е "Кайро роуд" е главна търговска улица на която са разположени множество търговски центрове като „Ню Сити Маркет" и „Камвала Маркет". Част от града са кварталите Матеро, Кабавата, Чилендже, Мадрас, Манда Хил, Нордмийд (познат с нощния си живот), Олимпия парк, Роудс парк, Рома, Торн парк и Удландс. Лусака ще е домакин на Общоафриканските игри през 2011 година. Болестта СПИН е един от най-тежките проблеми както на града, така и на страната.