Малабо - столица на Екваториална Гвинея

Град Малабо е столица на Екваториална Гвинея. Разположен е на северния бряг на остров Биоко (бивш Фернандо Поо) по ръба на потънал вулкан. Макар и малко за една столица, населението бързо нараства, като в момента то се равнява на 100 000 души.


По време на масираната колонизация на Африка, през 1827 година, Малабо бива открит от англичаните, които го вземат от испанците един вид под наем. Тогава Малабо става английска колония. Пристанището е кръстено Порт Кларанс, използва се като морски пост в усилията да се прекрати търговията с роби. Започват да се заселват тук и наскоро освободени роби, дори още преди да се основе известната колония на освобените роби Сиера Леоне.


Когато островът е върнат под цялостен испански констрол, Малабо е преименувано на Санта Изабел. Предпочетен е за столица през 1969 г., като до този момент главен град на Екваториална Гвинея е град Бата, преименуван е Малабо през 1973 г. като част от кампанията на президента Франсиско Масиас Нгуема за преименуване на европейските топонимически имена с „автентични" африкански.