Найроби - столицата на Кения

Град Найроби е столица на Кения и административен център на едноименна провинция в страната. Найроби е с най-голямото население в цяла Източна Африка и в самата страна. Името Найроби идва от масайския израз Enkare Nyirobi, което се превежда като „мястото на прохладните води“. Поради разширяващите се вилни предградия често е наричан и „Зеления град на слънцето“.

Найроби е сравнително млад град, основан е едва през 1899 година и е бил в началото обикновено железопътно депо по линията свързваща Момбаса с Уганда. Сравнително бързо се разраства и до 1907 година вече е столица на Британска Източна Африка, а през 1963 г. става столица на независима Кения. През колониалния период градът става център на търговията с кафе, чай и сизал. Към днешна дата столицата Найроби е известен финансов и политически център в Африка.

Градът не е особено туристически развит, но пък има много забележителности, които са доста известни на хората, които прекарват екскурзията си там. Първата забележителност е  Национален парк Найроби. Уникален е с близостта си до такъв мегаполис. Тук може да видите над 400 вида животни и птици, включително лъвове и жирафи. Пешеходните разходи и експедициите сафари в парка са много популярни сред туристите. Освен това тук може да видите и останките от първият човек, чийто останки са намерени в Африка – Хомос Еректус. Други известни музеи са Железопътният музей и Музея на Карен Бликсен.