Америка

Еквадор

Еквадор, официално Република Еквадор е държава в северозападната част на Южна Америка, от двете страни на екватора, откъдето произлиза и името й. Граничи с Колумбия на север, на изток и юг с Перу и с Тихия океан на запад. Нейно владение са Галапагоските острови, които се намират на около 1000 км от континента. В сравнение с повечето южноамерикански държави Еквадор е малка страна, макар площта и да е два пъти и половина по-голяма от България (270 700 кв. км). Това е страна с резки природни контрасти. Над тропическата зеленина, банановите и кафеени плантации се издигат планинските вериги, на Андите със заснежени върхове с угасналият вулкан Чимборасо и непрекъснато изригващият Сангай, както и Котопахи - най-високият (5896 м) от всички действащи вулкани на Земята. Населението на Еквадор наброява 7 000 000 ж. От тях почти половината са индианци. Живеят почти сред вулканите, из високопланинските плата, наричани пуни.

Столицата на страната е Кито. Град разположен на повече от 2800 метра надморска височина. Има внушителна архитектура в колониален стил. Красотите на града са наследство от испанските колонизатори, за това днес тук сякаш има едно малко късче от Испания. Разходката из града ви връща в далечна Европа. Тук освен стари сгради между множеството църкви и катедрали, ще откриете и модерни. Някои са построени за бизнес, други за живеене, но всички изглеждат спретнати и подредени. Улиците са широки, не липсва и добре поддържана градска растителност. В централната част на града е прекрасният парк Ла Каролина. Въпреки страшното земетресението от 1917 г., градът е най-добре запазеният и променен исторически център в Южна Америка. Тази високопланинска столица е запазила и досега характера на испанските градове в тропиците. Със своя богат интериор, манастирите на Сан Франциско и Санто Доминго и йезуитската църква-колеж Ла Компания са ярки примери за “Бароковата школа на Кито”, съчетаваща испанско, италианско, мавританско, фламандско и местно изкуство. Всъщност това е древен индиански град. И досега са запазени грамадни каменни стуроежи. В царството на инките Кито е бил цъфтящ град. От него до столицата на инките Куско е бил прокаран важен път с каменни стълби, изсечени в скалите, и висящи мостове, прехвърлени над дълбоките пропасти. Разположен по склоновете на угаснал вулкан, Кито има около 60 църкви и нито един завод. Повечето от старите улиците са толкова тесни, че двама души едва могат да се разминат. В центъра на града се издигат редица старинни здания - къщи и дворци с безценни съкровища на изкуството, но в покрайнините му се гушат жалки колиби. В тях няма електричество и водопровод.

Най-големият град в Еквадор е Гуаякил. Намира не далеч от тихоокеанското крайбрежие, до делтата на река Гуаяс. Градът в по-голямата си част е разположен на западния бряг на реката. Макар и по-голям, Гуаякил не изглежда толкова богат и подреден, колкото столицата Кито. Тук е в повече е екзотиката. Тя е резултат от по-топлия климат. В Гуаякил растителността е много буйна и има огромно разнообразие от цветя и палми.

Санта Ана де лос Риос де Куенка се намира в долина заобиколена от Андите в южната част на Еквадор. Градчето е основано през 1557 г. в съгласие със строгите ръководни принципи за строителство, определени от испанския крал Чарлз V тридесет години по-рано. В наши дни това колониално селище от вътрешността на страната е третият по големина град в Еквадор. Куенка все още се придържа към ортогоналното градоустройство, което е на почит в града от 400 години. Селището е един от селскостопанските и административни центрове и място, където взаимодействат местни и имигрантски общности. Архитектурата на Куенка, която в голямата си част датира от осемнадесети век, е “модернизирана” благодарение на икономическия просперитет от деветнадесети век, тъй като градът се превръща в основен износител на хинин, сламени шапки и други продукти. Всъщност всеизвестните сламени шапки "панама" винаги са били традиционен еквадорски продукт,а погрешно са наречени така, защото са изнасяне през Панама.

Икономиката на Еквадор е развиваща се. Страната е бедна и има нисък стандарт на живот. Има големи социални контрасти. Богатите са малко, а хората с минимални доходи са много. Икономиката разчита главно на добив на полезни изкопаеми, като нефт, злато, сребро и платина. Много важно за икономиката на страната е селското стопанство. Еквадор е световен износител на банани. Отглеждат се и други експортни култури, като кафе и какао.

Климатът на Еквадор е екваториален, тъй като нулевия паралел преминава през територията на страната. Въпреки това се наблюдават големи различия. Например островите Галапагос имат сравнително променлив, хладен и засушлив климат. Втората нетипична за екватора черта е лятното захлаждане от юни до септември, когато дневните температури рядко надвишават 23°C. Това става под влияние на сезонна смяна на теченията в Тихия океан. Валежите като цяло на всякъде са обилни, но в източната част. преобладават. Тук ще откриете поразителен животински свят. Джунглите на Еквадор гъмжат от живот – птици, влечуги, змии, жаби, бозайници, хиляди насекоми. По ниски са температурите единствено във високите части на планините.

Редица исторически и природни обекти са под закрилата на ЮНЕСКО и са включени в списъка на организацията като част от Световното културно и природно наследство. Сред тях са островите Галапагос. Разположени сред Тихия океан на 1 000 км от южноамериканския континент, 19-те острова Галапагос и заобикалящият ги воден резерват са наричани “жив музей и пример за еволюцията”. Тези вулканични късове замя се намират в пресечната точка на три океански течения и са място на преплитане между различни морски видове. Продължаващата сеизмична и вулканична дейност отразява развитието на процесите, при които са се образували островите. Те, заедно с голямата изолираност на островите, са създали необикновен животински свят – например сухоземната игуана, гигантската костенурка и много видове сипки, вдъхновявили Чарлз Дарвин за написване на теорията на еволюцията чрез естествен подбор. Национален парк Сангай се отличава с изключителна природна красота, два активни вулкана и наличие на цял спектър екосистеми от тропически гори до ледници, с поразителен контраст между снежните шапки на върховете и горските местности и равнините. Изолацията на тази територия спомага оцеляването на местни видове като планинския тапир и южноамериканския кондор.

Еквадор е все още не особено популярна туристическа дестинация, но пък с огромен потенциал, защото тук наистина има какво да се види и усети.