Замъкът “Нойшванщайн” - Нов лебедов камък

В самото начало на строежа на тези невероятни постижения на архитектурата, замъците са имали само и изцяло защитна функция. Когато войните и нападенията са почти всекидневие, едва ли някой владетел ще мисли за романтичната страна на нещата. Но с течение на вековете, когато вече уж хората са се цивилизовали, и войните са придобили друг и по-рядък характер, замъците са получили романтичен ореол, като често са били фон на някоя романтична история, приказка или дори пиеси. Днес замъците са една от най-посещаваните атракции в цял свят. Едва ли има човек, който да е обиколил света и да не е минал поне през един замък. Ние като едини истински запалени туристи не можем да прекратим нашата разходка из замъците на света.

В Германия има множество замъци. Всеизвестно е, че европейците са строили много такива крепости. И всеки един от тях е красив, запазил дъхът на времето, през което е бил положен първият камък, както и културните ценности на цяла една нация.

Замъкът "Нойшванщайн" е невероятен замък, от типа замъци, които може да срещнете по приказките. С големи бели кули, огромна фасада, градина. Буквално името му се превежда като Нов лебедов замък. И с пълно право. Белотата на фасадата, може да се забележи от километри, сред зеленината на смесената гора, в която се намира. Замъкът на Спящата красавица, може би. И на много други принцеси, защото от компанията Уолт Дисни са го използвали като прототип за много свои приказни продукции, на които днес малки и големи може да се радват.

Замъкът "Нойшванщайн" се намира на 1100 м. надморска височина точно в сърцето на Алпите. Сградата е построена твърде наскоро по мерките на една такава внушителна сграда - през XVIII век от крал Лудвиг II, който е бил известен като Лудият крал. По принцип е строен като сцена на едно от произведенията на немският композитор Вагнер, но самият той никога не го е посещавал.

Макар да е замислен като място, на което краля да се уединява, и с право сред планинските склонове на Алпите, то днес Замъкът “Нойшванщайн” е една забележителна атракция за милиони туристи от цял свят. И те го посещават целогодишно.