Мадагаскар

Мадагаскар е островна държава. Основният остров, на който е разположена носи същото име. Заедно с близките Нози Бе, Нози Бураха (Сент Мери) и още няколко малки острова държавата има площ 587 040 хил. кв. км. Разположена е само на 400 км от Африканския континент. В геоложко отношение Мадагаскар е част от Африканската платформа. През цялата му източна частсе простират Ценралните планини високи между 800 и 1000 м и отделният масив Царатанана с наѝ-висок връхМарумукутру - 2 876 м. Централните планини се спускат сръмно на изток към океана и оставяат широка около 20-30 км низина по краѝбрежието. В западната част на острова има широки равнини с надморска височина 500 до 1000м.Климата на Мадагаскар е тропичен, до субекваторялен на северозапад.Средните температури са между 20 и 26 градуса, а валежите достигат 3000 мм. В планините естествено е по-студено - 13 до 23 градуса. На острова има много пълноводни реки като Суфия, Бецибука, Мангуки и др. Около 15% от територията е заета от гори, но има и вторични савани с баобаби и палми.

Според една легенда островът първо е бил заселен от джуджета. После дошли хора от Източна Азия, а след тях и от Африка. До 9 в. е бил средище на оживена търговия в Индийския океан. За европейците Мадагаскар е открит през 1500 г. от португалския мореплавател Диего Диас. През 19 век е колонизиран от Франция, а на 26 юни 1960 г. получава независимост и е провъзгласена Малгашка Република.

Мадагаскар е аграрна страна със столица град Антананариво, а износа на селскостопанска продукция осигурява до 80 % от валутните приходи. С бързи темпове се развива и туризма, като старната се посещава отоколо 500 хил. души годишно.

Четвъртият по големина остров в света е известен с екзотичните си животни. След отделянето му преди 160 мил. години от Африка в изолация се е развила уникална флора и фауна. Това не са само Лемурите, но и униокалните коткоподобни хищници, повече от 200 вида жаби, четинести таралежи и много други, които не се срещат никъде другаде. Само изброяването на уникалните птици би отнело повече от страница! В миналото острова е бил обитавани от гигантски лемури,мадагаскарски хипопотам, птицата Епиорнис и други, като някои са изчезнали преди по-малко от 3 века.Голяма част, почти 90%, от растенията на острова също са уникални. Поради тази причинасъвсем естествено е и наличието на голям брой национални паркове.

На Мадагаскар има 29 летища, но много малко добри пътища. В замяна на това те са толкова живописни, че не бива да се пренебрегват. Който реши да види този уникален свят, трябва да вземе под внимание климата и дъждовния сезон, през които много кътчета на острова са недостъпни. Най-удобното време за посещение е от август до ноември.