Техеран - столица на Иран

Столицата на Ислямска република Иран е град Техеран. Град Техеран е център на Техеранската провинция. Столицата е най-големият град в страната и се нарежда сред най-големите градове в Азия, а в световен мащаб заема 19-то място. Освен това Техеран е и голям политически, икономически, търговски, транспортен, финансов и културен център на Иран. В южната част на града се намира петролна рафинерия.

Столицата се намира в северната част на Иран, по-точно в самото подножие на Елбурс и е на около 90 км на юг от брега на Каспийско море. Голям е около 40-50 км в посока запад-изток. Северната част (Шемиран) е разположен на 2000 м надморска височина, а южните предградия Рей и Султанабад са в непосредствена близост с пустинята Кавир.

Взети всички заедно – столицата Техеран и предградията му, наброяват 13 млн души население. Техеран, както и цял Иран, като един своеобразен наследник на големи и могъщи империи, като Персия например, е запазил и до днес голямото си културно и религиозно многообразие. Може би това е една от малкото страни в Азия, в която може да видите на едно място джамии, християнски храмове и зороастрийски храмове. И всички те притежават голямо културно значение за страната, което ще ви остави без дъх по време на вашата екскурзия. Все пак като основна религия се е наложил исляма, но това не пречи мирно и тихо да си съжителства с множество други.