Ботаническата градина в Балчик - цветна красота

Ботаническата градина в Балчик е създадена през 1955 година и е част от притежанията на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Площта й е 65 дка.

Освен невероятната Ботаничека градина, човек може да се разходи и край доста запазения архитектурно-парков комплекс "Дворецът", който в началото на миналия век е бил резиденция на Мария, румънска кралица, управлявала Румъния по това време. Основите на самата градина са поставени още през 1926 година, но тогава е носела името "Градината на Аллах".

И до днес посетителят може да се удиви на големите цъфтящи кактуси, които са цяла колекция и която с право си е заслужила титлата втора по големина. Първата се намира в Монако. Освен кактусите в Ботаническата градина цъфтят много и невероятни растения, цветя и плодни дръвчета. Освен това точно тук може да видите много редки видове, като: каучуково, бонбонено, книжно дърво, древно гинко, метасеквоя, едроцветна магнолия и др. Невероятната градина е приютила над 2000 растителни вида.

Преди пет години, на 27 юли 2005 година, Ботаническата градина чества своята 50-годишнина. В чест на годишнината, през 2006 година се открива новоизградена и обновена част, която е предназначена и обособена за посещения на хора с увреждания.

В парниците на Ботаническата градина може да видите и подушите лимони колкото топка за хандбал, а и много други екзотични плодове, които рядко може да се захванат на нашия климат - банани, папая и др.