Балчик – градът на белите скали

БалчикИма едно градче, което по уникален начин съчетава древна история с модерността и блясъка на морските курорти. Място, в което има дворец и райска градина, тайнствени чуждестранни царици и приказни езера с водни лилии, древни цивилизации с внушителни езически храмове, както и стръмни, ослепително бели скали. Днес ще ви заведа на виртуална разходка из Балчик и ще ви покажа най-интересните и любопитни кътчета от него.

Този морски град определено не е място, където да отидете само за да се печете на плажа. Там няма широки пясъчни ивици, няма шумни дискотеки и тълпи от пияни английски туристи, нито безпаметни купони до зори. Но богатата му история и разнообразието от културни забележителности ще ви предоставят достатъчно интересни занимания и ще обогатят душата ви по неочакван и неповторим начин. А разходките по безкрайната плажна алея „Дамбата” със сигурност ще ви помогнат да се отърсите от стреса на забързаното ежедневие и да си починете истински. По нея пеша или с колело можете да стигнете чак до Албена, а на много места има поставени красиви пейки, на които можете да си починете и да съзерцавате морето.

 

Крайбрежната улица в Балчик

 Кратка история на Балчик

Градът е бил от ключово значение още от дълбока древност. Първоначално на това място е изникнало тракийско селище, наричано Круни, заради намиращите се в околността извори. Впоследствие (около VI век преди Новата ера) селището става йонийска колония и е известно под името Дионисополис. Стара легенда разказва, че морето изхвърлило на брега статуя на древногръцкия бог на виното и затова йонийските колонизатори решават, че това е знамение и наричат селището Градът на Дионис. С това име градът е бил известен повече от 10 века. След време тази територия става част от Византийската империя, а по-късно на това място се заселват славяни и прабългари.

През епохата на Българското Възраждане Балчик е първият град в Добруджа, който успява да построи самостоятелна училищна сграда (през 1851 г.). А нейният предшественик – Взаимното училище - се намира в двора на храм Св. Никола и е отворен за туристи. В него можете да видите възстановка на типичната възрожденска класна стая, учителска стая, както и историческа експозиция на тема „Балчик през Възраждането”.

През 1913 г. градът влиза под румънска окупация, която продължава до 1940 г. За чуждите власти градът има значение най-вече като изключително красив курортен център. Живописните бели скали, впечатляващата природа и уникалната крайбрежна ивица примамват доста техни богаташи да си построят луксозни вили в района. А през 1924 г. започва и строежът на прочутия Дворец на румънската кралица (Реджина) Мария, който и до днес е една от най-известните туристически атракции по Северното Черноморие. Уникалните му градини и интересната атмосфера привличат тълпи от български и чуждестранни туристи. Това място е било лятната резиденция на кралицата и представлява доста интересна смесица от стилове, като ориенталският преобладава сред тях.

Дворецът и Ботаническата градина в Балчик

За него сме писали и друг път, така че няма да изпадам в излишни подробности, но искам да ви споделя няколко полезни съвета. Мястото е огромно и ако искате да посетите всичките му кътчета, си отделете цял един ден само за него. На входа се заплащат две такси: една за Ботаническата градина и една за музейната част. Двата билета струват общо 14 лв. за възрастен, като има различни отстъпки за деца, пенсионери, групови билети за семейства и т.н.. Задължително си обуйте удобни обувки и не носете тежки чанти, защото градините на Двореца са терасирани и за да минавате от една в друга ще ви се наложи да се изкачвате и слизате по доста стъпала. Мястото не е подходящо за детски колички, защото някои от стълбите са стръмни и тесни (особено в района на „Лабиринта”) и ще ви е почти невъзможно да я пренасяте по тях. Вземете си и бутилка с вода, тъй като ако ви се наложи да я купувате отвътре, цените тръгват от около 2 лв за бутилка от 0,5л.

Почти „залепен” за Двореца е ресторант „Корона”, в който предлагат доста вкусна морска храна. А ако решите да седнете за следобедна почивка в кафенето „Трите воденици”, което е единственото вътре в Ботаническата градина, не пропускайте да си поръчате чаша домашен бъзов сироп с лимон – страхотен е!

Дворецът в Балчик

Двореца в Балчик

Двореца в Балчик отвътре

Двореца в Балчик отвътре

На територията на Двореца има и много интересна винарна, където предлагат безплатна дегустация на напитки. В „Кралската изба” можете да опитате уникалните за цяла Европа Смокиново вино и Смокинова ракия, както и Снежно вино и Малиново Мерло. Има също и вкусни ликьори, като Nocello, който е правен по много стара италианска рецепта и се произвежда от зелени орехчета или „Мон Шери” с вишни и стърготини от бял шоколад. Във винарната можете да разгледате и селекция от стари, над 40 годишни ракии, включително Тиквена ракия и Медова ракия с люта чушка. Има разбира се и винтидж вина, които струват по над 2000 лв бутилката.

Историческият музей в Балчик

Разбира се, при град с такава древна история няма начин да пропуснете тази сграда. Историческият музей на Балчик е малък по площ, но за сметка на това е изключително интересен, защото в него се намират останките на мистичния храм на Богинята майка – Кибела. Древните траки я смятали за богиня на плодородието и природата, майка на боговете и на всичко живо по земята. Нейните жреци обикновено доброволно са се кастрирали, като символ на това, че според техните вярвания богинята обединявала в себе си и двата пола. Това е единственият открит неин храм в тази част на Балканския полуостров. Според археолозите той е бил построен някъде около 280 – 260 г. преди Христа и е функционирал цели 700 години (дори и след като християнството започва да се налага като религия). През 544 г. старият град Дионисополис е бил ударен от огромна морска вълна, навлязла на 3-4 километра навътре в сушата, в резултат на която се получава огромно свлачище, което затрупва и запечатва храма. Това му помага да се съхрани чак до днес и доста историци го сравняват по значимост със самия Помпей. В музея можете да разгледате изключително запазени мраморни статуи на Афродита, Пан, Посейдон и Дионис, храмовия фронтон и мраморния лутерион с жертвеник под него. Там ще видите и статуята на самата Кибела, седнала на трон, с жезъл в ръце, а в краката ѝ стои лъв. Също така има изключително красива експозиция от древни монети, съдове и бижута. Можете дори да си закупите реплики на такива монети, за спомен. В музея се прожектират и образователни 3D клипчета, разказващи за историята на града от древността до наши дни.

Билетите за възрастни струват около 5 лв., за деца са безплатни, а за юноши, студенти и пенсионери – по левче.

статуя на Богинята-майка Кибела (исторически музей - Балчик)

експонат от Историческия музей в Балчик

надгробна плоча (II - III в.) - ист. музей, Балчик

 Етнографски музей в Балчик

Етнографският и Историческият музей се намират точно един срещу друг, така че ако решите да посетите единия, то не пропускайте да надникнете и в другия. Продават се и комбинирани билети, които ще ви позволят да разгледате и двете места, плюс Картинната галерия. Иначе тарифите за самостоятелен билет само за този музей са същите като за Историческия. Помещава се в много красива, типична възрожденска къща на два етажа, която е била собственост на балчишки търговец на жито. Има доста интересни експонати, свързани с бита и традиционния поминък на балчиклиите – от рибарски мрежи, през пособия за медникарство, коларство и абаджийство. Има шарени празнични добруджански носии, изкусни накити, впечатляващи дърворезби, както и куп други интересни неща. В една от стаите на втория етаж се намира и нещо много близко до сърцето ми, което при всяко мое завръщане в Балчик се отбивам да видя, а именно първата шевна машина, на която се научих да шия. Това е стара крачна машина Singer и е дарена на музея от моята баба, Славка Кънева. Тя пък е получила шевната машина от своята майка, която навремето е била една от популярните шивачки в Балчик. Баба от своя страна също твореше чудеса на нея - шиеше всякакви дрехи, декоративни възглавнички, та дори и "парцалени" кукли. На същата тази семейна реликва баба Славка научи и мен да шия. Тя беше представителка на типичните жени балчиклийки – добре образовани, изключително възпитани, много работливи и активно участващи в културния живот в града чрез художествена самодейност и всякакви други мероприятия. Баба вече я няма, но споменът за нея, наведена над шевната машина, ще си остане още дълги години в мен. А ако и вие имате път към музея, знайте че гледате предмет, зад който стоят хиляди истории и който е бил мълчалив свидетел на живота на цели 4 поколения българки. Сигурна съм, че и зад много от останалите експонати в Етнографския музей стоят историите на други балчишки семейства като нашето.

 винтидж шевна машина Singer

 Експонати от Етнографския музей в Балчик

рибарски мрежи от Етнографския музей в Балчик

Картинната галерия в Балчик

Тази пазителка на художественото изкуство в Балчик също се намира сравнително близо до двата музея. Аз самата израснах буквално на метри от нея и още си спомням как с останалите деца от нашата китна уличка „Дионисополис” редовно извършвахме организирани набези по двора на галерията и най-вече върху растящите там огромни и омайващо благоуханни рози, както и вкусните черници. Впоследствие слава Богу успях да оценя и другите ѝ достойнства, а именно красивите картини, както и фактът, че това е най-старата художествена галерия в Южна Добруджа. Участие в създаването ѝ има и Реджина Мария. През 30-те години  на миналия век Балчик е бил средище на румънския културен елит и аристокрация. В него никнат като гъби страшно много ателиета на различни художници, организират се културни събития и фестивали, построена е и художествената галерия. Когато най-накрая Балчик отново става българско владение, румънците изнасят всички ценни експонати от музея и галерията. След време, с помощта на дарения от Националната художествена галерия, както и от заможни балчиклии, тя е отново възстановена. На първия етаж има една зала за чуждестранно изкуство и две за временни изложби. А на втория са изложени постоянните експозиции, най-вече на морска тематика, както и пейзажи от Балчик и неговите прочути бели скали. Във фоайето има репродукция на древногръцка статуя на бог Дионис, символ на старото име на града – Дионисополис. Художествената галерия се помещава в стара училищна сграда и в нея освен картинните изложби често се провеждат различни рецитали, тематични срещи и всякакви други събития. Цените на билетите за посещение в галерията са същите, като при музеите.

Тузлата

На няколко километра от Балчик се намира местенце, известно с лечебните си свойства, наречено Тузлата. Там, до самия морски бряг и калолечебното находище, е построена специализирана болница за рехабилитация на хора със заболявания на опорно-двигателния апарат, периферна и централна нервна система или кожни проблеми. Има минерална вода и огромни залежи на полезна лиманна кал. Болницата работи със здравната каса и е отлично място за лечебен туризъм. Местността е много живописна и спокойна.

Текето

Недалеч от Балчик се намира и мистичното село Оброчище, където можете да разгледате известното теке „Ак Язълъ баба”, което е един от най-запазените образци на османските религиозни сгради по нашите земи. Местните вярват, че то има тайнствени лечебни свойства. Самото име на селото - Оброчище - означава място за ритуали, жертвоприношения и свързване с божествената енергия. Интересно е, че текето се почита едновременно от мюсюлмани и от християни. Мюсюлманите смятат, че там е погребан техния светец Ак Язълъ баба, а християните твърдят, че това са останките на Св. Атанас. Представителите и на двете религии вярват, че той е бил пазител на животните и че е бил с исполински размери: гробът, който се намира до текето е с размери 4,50 х 2,10 м.! Някъде около втората половина на 19в. текето се превръща в двуобредно светилище, където ходят на поклонение вярващи и от двете религии, като дори си организират общ събор в началото на месец Май (Атанасовден).

Рай за орнитолозите

В близост до Балчик се намира и природният резерват Балтата, където можете да наблюдавате много видове птици, тъй като от там минава Via Pontica. Има изградени дървени кули за наблюдение и еко пътеки. В района на Балчик се срещат над 136 вида птици, от които цели 42 за съжаление фигурират в Червената книга.

Полезна информация

В Балчик всичко е „на хълм”, така че разхождайки се из града ще ви се наложи постоянно да се качвате и слизате, затова удобните обувки са задължителни.

Главната улица в Балчик

В старата част на града не са останали много работещи магазинчета, но в началото на морската алея, както и в близост до Двореца има добре заредени супермаркети. Ако искате хубава плажна ивица с пясък най-добре отидете на Централния (или Стария) плаж, той е най-подходящ за семейства с малки деца, защото и дъното му не е каменисто. Има спасители, водни атракции и всякакви други удобства. По протежението на Дамбата (морската алея) също има няколко изкуствено създадени плажа с насипан пясък, но там влизането в морето става по метална стълбичка. Има и няколко бетонни буни от които можете да скачате навътре в морето. На тях стоят и доста рибари, на лов за попчета.

Крайбрежната алея в Балчик

 

Дамбата в Балчик

ресторант в Балчик

По средата на алеята има и доста красиво яхтено пристанище. Край него можете да се разходите и да разгледате живописни малки корабчета и луксозни яхти. То е най-посещаваното яхтено пристанище по Северното Черноморие, както и единственото, което се ползва целогодишно, дори през зимния сезон.

Между Кранево и Албена има и нудистки плаж. А на 8 км от Балчик се намира много романтичен залив, наречен Бялата Лагуна. Там се размножават специален вид морски микроорганизми, които карат водата в залива да изглежда мътно бяла и да отразява по много интересен начин слънчевите лъчи.

В района на града се организират и офроуд “сафарита”, които обикновено включват посещение на някои по-закътани девствени местности и плажове, обучение по стрелба с въздушна пушка, както и разбира се посещение на неизбежния за България казан за варене на ракия, демонстрация на процеса, плюс фолклорни изпълнения.

Ако сте отседнали в града, не пропускайте да хапнете типичните за Балчик пържени попчета (лихнус) и рапани. Салатките с морски дарове, както и традиционната за района мидена салата с лук и маслини също не са за изпускане. 

Морската алея в Балчик

Туристическият информационен център се намира в сградата на Старата Мелница (пл. “Кап. Георги Радков” № 1), точно до пристанището. Там ще можете да получите актуална информация относно местните забележителности, места за настаняване и т.н. Близо до мелницата има безплатен паркинг.

И ако всичко, което ви разказах до момента за това вълшебно място, наречено Балчик, все още не ви е убедило да го впишете в плановете за следващата си морска почивка, то съм сигурна, че снимките определено ще го направят!

Главната улица в Балчик

кактуси от Ботаническата градина в Балчик

Главната улица - Балчик

Ресторант Бялата къща - Балчик

Каменният трон - Двореца в Балчик

Дамбата - Балчик

Дворецът - Балчик

крайбрежната алея в Балчик

Текст и снимки: Ива Граматикова