Архитектурно-историческия резерват в Несебър

Един от най-древните морски градове – Несебър, основан още през II-ро хилядолетие пр.Хр. от населяващите го тогава траки, е пълен с исторически и културни паметници. Такива, които мълвят за хилядолетната история на невероятното място, където толкова много националности са оставили своите привички и традиции, за да създадат една шарена архитектура и нравственост. Самият Несебър е разположен на малък скалист полуостров. В градчето се намира най-големият за района Архитектурно-исторически резерват, в който може да се насладите на експонати в 4 зали и две църкви.

В първата зала на Архитектурно-историческия резерват може да видите свидетелства за населяването на Несебър от траките, който тогава се е наричал Месамбрия. По-късно градът става полис на Гърция. Във втората зала може да видите свидетелства от периода, когато Месамбрия е бил понтийски полис, или с други думи гръцки. От този период може да се видят различни амфори и други съдове, както и скулптори  на надгробни паметници.

В третата зала на Архитектурно-историческия резерват може да се видят свидетелствата за намирането на града в пределите на Рим, Византия и България, а в четвърта зала са изложени различни икони, свидетелстващи за иконографското изкуство в Несебър, известен със своите иконографи през XIII до XIX век.

Също така в Архитектурно-историческия резерват на Несебър влизат и двете църкви – “Свети Стефан” и “Свети Спас”.