Килифарево

Килифарево се намира в северна България, на 12 км южно от Велико Търново. Сведенията за историята на градчето са доста оскъдни. Могилите, разположени в околността, свидетелстват за съществуването на траките. Също така са открити и следи от римско и византийско време. От тогава е и средновековната крепост “Хисаря”. В южната й част са намерени остатъци от стар зид, широк 1 м. Около нея е имало ров, а в ъглите й са се издигали кули, широки 11 м и дълги 17 м.

В тази местност цар Иван Александър предоставил на Теодосий Търновски една от крепостите, охраняващи старопланинския проход Хаинбоаз, която той превърнал в школа, известна като Школата на Теодосий Търновски. В нея се подготвяли множество монаси.

Първите писмени сведения за това място датират от 1364 година и могат да бъдат открити в житието на Св. Теодосий Търновски. В него се казва, че тогава градчето се е управлявало от Кефалия. Оттук идва и името на днешния град. По времето на османското робство крепостта била превзета и опожарена. По-късно тук бил построен сегашният Килифаревски манастир.

През епохата на Възраждането се развили тепавичарството, сукнарството, арабаджийството (коларството), грънчарството, дръндарството, бояджийството, сарачеството, кожухарството, мутафчийството и гайтанджийството. През 1864 година в местността била открита и първата в България фабрика за хартия.