Свищов

СвищовСвищов има дълга и богата история. Първите заселници на мястото в близост до съвременния град са от времето на средния неолит (3000 - 2600 г. пр. Хр.).Около 45 г. сл. Хр. на 4 км от него възниква римският кастел Нове в качеството си на седалище на римския легион. Край лагера се оформя градско поселение, което се развива като значителен икономически и кръстопътен център.

При археологически разкопки край Свищов са открити много антични останки с неоценима историческа стойност. Една от забележителностите на града е църквата “Св. Димитър”, която е най-старият и напълно запазен архитектурен паметник от XVI век. Построена е от известния майстор Генчо от Трявна. По време на освободителния поход на руските войски, който започва от Свищов, по нареждане на руския император, църквата, която съществува и до днес, е довършена, обзаведена и предоставена за нуждите на офицерите и войниците. Десантът на освободителите е осъществен през нощта на 26 срещу 27 юни 1877 година в местността “Паметниците”, на около 5 км източно от Свищов. В наши дни там се издигат белокаменни обелиски в памет на загиналите руски войници. Мястото е превърнато в парк на Освободителите.

На 27 юни Свищов (влязъл в българската историята като първия свободен град) традиционно чества деня на освобождението си от турско владичество. Тогава жителите му отбелязват и официалния си празник. Тук се намира и висшето училище Стопанска Академия "Д. А. Ценов".