Ахтопол

 

Ахтопол е най-южният граАхтополд на българското Черноморие. Той се намира в близост до границата с Турция и има население от около 1400 души. Разположен е на скалист полуостров в подножието на Странджа и е част от природния парк „Странджа” (на 14 км южно от Царево, на 5 км от северно от река Велека).

На територията на Ахтопол е имало селища още през новокаменната ера, а през желязната в района е пребивавало тракийското племе тини. Градът е основан през 430 година пр.н.е. от гръцки колонисти. Представлявал е търговско средище, в което са се секли монети. През периода 5-7 век бил  разрушен от варварски нашествия, след което - възстановен от византийския военачалник Агатон, който  го нарекъл Агатопол.

Ахтопол

През средновековието Агатопол на няколко пъти бил включван и изключван от територията на България. Надпис от 812 година на хан Крум съобщава за завладяването му, през 1304-а цар Тодор Светослав го превзел, а през 1389-а одринската митрополия преместила своето седалище в него.

В началото на миналия век жителите му разполагали с 45 кораба, три от които с водоизместимост от 1000 до 3000 тона. През 1912 година, когато избухнала Балканската война, двама от гражданите му се записали като доброволци в Македоно-одринското опълчение. След края на войната градът станал част от България. Гръцкото население било изселено, на негово място се заселилибългари – бежанци от  Източна Тракия. През 1918-а, в следствие на пожар, Ахтопол бил изцяло унищожен, изгоряла и катедралата „Успение Богородично”. Веднага след това градът бил построен отново.

Ахтопол - корабът до плажа

Тук се намира църквата „Възнесение Господне”, построена през 1776 година. Запазени са и останки от манастира „Свети Яни”, издигнат през 12 век, както и части от крепостна стена, които на места достигат до 8 м височина и 3.5 м ширина.

Може да прекарате незабравима ваканция в този черноморски град. Той изобилства от от хотели и къщи за гости, чиито врати са широко отворени за посетителите. Има много заведения от различен тип – барове, дискотеки, кафенета, ресторанти и други.

Плажовете са изключително равни и чисти. Ахтопол е малък, но за сметка на това - красив и с богата история. И ви очаква с цялата си прелест! Заповядайте!

красиви морски скали в Ахтопол

Ахтопол, морето се разбива в скалите

© Снимки Филип Дудин