Америка

Аржентина

Аржентина - страна на тангото, футбола и необятните диви простори - е една от най-удивителните страни в Южна Америка. Тя поразява с пленителните си пейзажи и уникалните си природни богатства. Крайбрежието на Aтлантика и вечно заснежените върхове на Андите, необятните равнини на Патагония и спиращите дъха водопади Игуасу са само част от тази пъстра смесица от природна красота. Разположена в Южна Америка, с площ от 2.8 млн. кв. км, Аржентина граничи с Чили, Боливия, Бразилия, Парагвай, Уругвай и океана. Тя владее малки острови и източната част на остров Огнена земя.

водопадите Игуасу между Аржентина и Бразилия

Водопадите Игуасу, снимка: Dleiva

Iguazu_-_Argentina.jpg

Релефът на страната е предимно равнинен, зает от обширната Лаплатска низина, която включва хълмистата равнина Гран Чако, Ентрериос и Пампата. Гран Чако е покрита с редки гори, обширни пасища, блата и мочурища. Ентрериос (от испански „междуречие“) представлява плодородна низина между реките Парагвай и Уругвай. Пампата заема южната част на Лаплатската низина. Тук е и столицата Буенос Айрес. На юг е разположено полупустинното плато Патагония. Западните райони на Аржентина до границата с Чили са заети от планинските вериги на Андите с най-висока точка връх Аконкагуа (6960 м). В по-голямата част от страната преобладават умерени температурни условия, с изключение на малки тропически зони на североизток и субтропичния Чако на север. По високите части на Андите, Патагония и Тиера дел Фуего е наистина студено и ще се нуждаете от добра планинска екипировка.

Андите

Повечето от реките се изливат в Атлантическия океан. Парана, Парагвай и Уругвай текат главно на юг, като формират основната речна система в Южна Америка. Река Парагвай се влива в Парана северно от град Кориентес. След това Парана продължава течението си на юг и изток до Буенос Айрес, където с влива в река Уругвай, формирайки голямата река Рио де ла Плата. Този естуар, който носи водите на тези реки до Атлантическия океан, образува част от аржентинската граница с Уругвай. Рио Саладо в Чако, северна Аржентина и Рио Негро в Патагония. В района между Рио Саладо и Рио Колорадо и в Чако някои големи реки изчезват погълнати от тресавища и блата. На юг аржентинският езерен район се простира от Андите до Патагонското плато. Този популярен курортен район е известен с многото езера, гъсти вечнозелени гори, които се простират на фона на заснежените планини и ледници. Едно от най-големите езера е Нахуел Хуапи в северна Патагония. Езерото и околната територия формират националния парк Нахуел Хуапи. Други езера в района са езерото Буенос Айрес, което е на границата между Аржентина и Чили и езерата Виедма и Аржентино, които се захранват с вода от топящи се глетчери. Езерният район привлича посетители както през лятото, така и през зимата . Характерната за Аржентина растителност се променя с изменението на климата и географските региони в страната. За топлата и влажна североизточна част на страната са е характерна тропическата растителност, включително дървета като палми, палисандър, бакаутово дърво, почти всички видове люлякови храсти и някои ендемити. В пампасите растителните видове са предимно тревисти. Дърветата, с изключение на някои сухолюбиви разновидности на евкалиптовото дърво, сирийската смокиня и акацията, практически не виреят както в този район, така и в по-голямата част от Патагония. Основните растителни видове в Патагония са билки, храсти, треви и ниска полухрастовидна растителност. В предпланинските райони на Андите в Патагония и в части от Тиера дел Фуего открояващо се място във флората намират иглолистни видове, като ела, кипарис, бор и кедър. В сухите райони на Андите в северозападна Аржентина преобладават кактуси и други трънливи растения. Животинският свят в Аржентина е по-богат и разнообразен в северната част на страната. Тук представители на бозайниците са множество видове маймуни, ягуари, пуми, оцелоти, мравояди, тапири, диви свине и миещи мечки. Характерни за района птици са фламинго, почти всички видове колибри и папагали. Пампасите са обитавани от броненосци, лисици, белки, диви котки, зайци, американски щрауси (рии), ястреби, соколи, чапли, дъждосвирци и яребици. Някои от тези животни се срещат и в Патагония. Студените райони на Андите са обитавани от лами, викуни, алпаки и кондори. Риба изобилства в крайбрежните води, езерата и реките.

Патагония, Аржентина

Традиционното богатство на Аржентина се намира в обширните Пампаси, които се използват за екстензивни пасища и отглеждане на едногодишни и зърнени култури. Освен това аржентинските дървесни запаси и минерални ресурси, особено морските залежи от нефт и природен газ придобиват все по-нарастващо значение. От полезните изкопаеми от икономическо значение са олово, цинк, калай, мед, желязна руда, магнезий, уран и сребро. Аржентина има комплексна политика на опазване на околната среда. Има 190 защитени местности, заемащи общо 4.4% от територията на страната под юрисдикцията на смесица от федерална, областна и общинска администрация. Университетите и частни лица също управляват някои фондове.Основни екологични проблеми са бракониерството и изсичането на горите на север, прекомерният туризъм на юг, прекомерната паша във всички райони на страната, салинизацията (замърсяване със соли) на пасищата и обработваемата земя.

Населението на Аржентина днес е около 40 млн души. Според етническия си състав, то се състои предимно от представители на романската група. Коренните жители са индианските племена мапудунгун, кечуа, гуарани, чаруа. Официалният език в страната е испанският. Над 90% от хората са католици.

В древността земите на Аржентина са били населявани от индиански племена. Испанските конкистадори ги завоюват в първата половина на 16 век. Едри земевладелци постепенно усвояват страната, използвайки робски труд. След война за независимост на 9 юли 1816 г. са провъзгласени Съединените щати на Ла Плата, които през 1926 г. се преобразуват във Федерална република Аржентина. От 1930 г. страната се управлява главно от военни. През 1983 г. е възстановено демократичното управление на Аржентина. През 2001-2002 г. Аржентина преживя тежка икономическа криза, която премина в правителствена. След смяна на няколко президенти през април 2003 г. за нов държавен глава бе избран Нестор Кирчнер, бивш губернатор на провинция Санта Круз, Патагония.

Аржентина предлага чудесни условия за всякакъв вид туризъм. Любителите на слънцето и морските емоции могат да почиват в някой от прекрасните летни курорти Мар дел Плата и Пинамар. Ако сте любители на виното регионът на град Мендоса е за вас. Той се слави с производство на превъзходно вино. В невероятния планински курорт Барлиоче, прочут като един от най-добрите курорти в цяла Латинска Америка, можете да покарате ски и сноуборд през зимата или да почивате на брега на езерото Науел Уапи през другите сезони. За спортните ентусиасти тук има условия за колоездене, пешеходен туризъм, рафтинг и риболов. Уникално изживяване е и посещението на Огнената земя - Терра дел Фуего, която е най-южната област в страната и най-близката точка до Антарктида. Срещата с пингвините и дивата природа в потъналия в ледници район предизвикват незабравими емоции.

Сред всичко това изпъква космополитната аржентинската столица Буенос Айрес – един съвременен и пулсиращ град, изпълнен с много живот и енергия. Градът е административен, икономически, културен и туристически център, а от 1994 г, след поправка в конституцията, е обявен за автономия. Яркият културен живот в Буенос Айрес се дължи на големият брой театри с разнообразие от театрални постановки, опери, концерти. Най-грандиозен от всички безспорно е „Театро Колон”, считан за един от най-добрите театри в света, с невероятна акустика и архитектура. Самата зала се състои от седем етажа, с общо 2 500 седящи места и отговаря на най-високите стандарти на френски и италиански класически театър. Театро Колон се намира в сърцето на Буенос Айрес и официално е открита на 25 май 1908 г. с операта Аида от Джузепе Верди. Представления и концерти са изнасяли Мария Калас, Енрико Карузо, Лучано Павароти, Анна Павлова и много други от световна величина.

Много са забележителностите в Буенос Айрес - главната катедрала Иглесиа, църквите в старите колонялни квартали, обелискът символ на града, намиращ се на оживения булевард " 9 юли" и музеите, сред които са Музеятза изкуство, история и природни науки, Музеят на латино американскто изкуство, детският музей, музеят на Ева Перон и т.н. Впечатляващи са и ботаническата градина с хилядите растителни и дървесни видове, пълните със спокойствие Японски градини, старите квартали с тяхната неповторима атмосфера. Сред туристическите спирки е и Пласа де Майо, площад е ставал свидетел на всяко важно събитие, провело се в града. Тук, до катедралата, са Кабилдо, колониалната правителствена къща Каса Росада, в която работят правителството и президента.

Една от най-впечатляващите природни забележителности в Аржентина са водопадите Игуасо. Разположени на границата между Аржентина и Бразилия, по течението на р. Игуасу. Те са част от един от най – обширните резервати в света – Игуасу („Голяма вода”). Тези уникални природни творения, образували се преди 120 млн. години, включват 275 водопада с височина от 40 до 82 метра. Най-големият и впечатляващ водопад от всички е Гърлото на дявола (Гарганта дел Диабло), който е широк 150 м и има формата на подкова. Той отбелязва границата между Аржентина и Бразилия. От всяка страна на реката има по един малък град –Пуерто Игуасу (в Аржентина) и Фос до Игуасу (в Бразилия). Името Игуасу има индиански произход и идва от племената на гуараните. Легендата гласи, че един от боговете искал за своя жена индианката Наипи, но тя и любимия и Тароба избягали с кану по реката. Тогава богът се разгневил и разсякъл реката, така че двамата да падат постоянно по водопада. Повече от 700 хиляди туристи от цял свят, ежегодно посещават водопадите, което ги нарежда сред най – предпочитаните туристически забележителности в Южна Америка. При благоприятни климатични условия шумът от падането на водата може да бъде чут на разстояние 20 км.

водопадите Игуасо

Дивото пустинно плато на Патагония се намира в южната част на страната. Климатът тук е сух и суров, с малко валежи, поради което почти цяла Патагония е покрита необичайни за умерените ширини степи. Тук са едни от най-красивите природни забележителности в цял свят. Сред тях са националните паркове „Торес дел Пайне” и „Лос Гласиарес” с гранитни зъбери и огромни глетчери. Ледникът Перито Морено е един от най-големите резервоарни запаси на сладка вода в света. Простира се в южната част на Аржентинското езеро, като челният му дял е 5 км дълъг и 60 м на висок, а планината е предизвикателство за алпинистите от цял свят. Несъмнено най-голямата атракция на Патагония е архипелагът Огнената Земя (Тиера дел Фуего). Тук гледките са неповторими, а емоциите незабравими. Тук е най-южният град в света - Ушуая и нос Хорн - най-южнната точка на континента и най-близката до Антарктида.

Аржентина е уникална страна. Само тук можете да усетите колко страстно е аржентинското танго, колко темпераментни са местните хора, колко силно обичат футбола, забавленията и колко са гостоприемни.