Америка

Бразилия

Бразилия е най-голямата и най-населена страна в Латинска Америка. Тя е петата по големина в света. Разположена е в централните и източните части на Южна Америка. Граничи с Венецуела, Гайана, Суринам, Гвиана, Колумбия, Перу, Боливия, Парагвай, Аржентина, Уругвай и с Атлантическия океан. Една трета от площта на Бразилия e част от Амазония - най-голямата низина на Земята.

Тук сa най-обширните екваториални гори в света, наричани от местните “селвас”. На много места в тази джунгла все още не е стъпвал човешки крак. Климатът в Бразилия е от влажен екваториален на северозапад до субтропичен, сезонно влажен,на югоизток. Долината на река Амазонка и принадлежащите към нея части от платата са покрити с влажни екваториални гори, в централните части - саванни, редки гори и храсти, в сухите североизточни части - редки гори (каатинга). Бразилското плато и Приатлантическата равнина са покрити с тропически гори, а южните части - с вечнозелени смесени гори.

Waterfall_in_Chapada_dos_Guimaraes_National_Park_Brazil.jpg

В Бразилия има с над 4000 вида дървета. Тропическите гори на Амазония покриват 6 млн. кв. км. По биологическо разнообразие това е най-богатата територия в света. В сърцето на този регион тече река Амазонка.Тя има 1000 притока и пренася над 20% запас от прясна вода на планетата. В Амазонка има около 2000 различни видове риби, крокодили, гигантски анаконди, розови делфини.

Интересно е миналото на тази страна. Първите заселници – португалците, търсели преди всичко начини за бързо забогатяване. Най-напред те започнали масово изсичане на червеното дърво "бразил", дало името на страната. Но скоро най-хубавите гори по крайбрежието били изсечени. Друга възможност за забогатяване била отглеждането на захарната тръстика. Започнало производството на шоколад и кафе, памук и тютюн. За огромните плантации докатват роби от Африка. През 1865 г. по долината на река Рио де Велхас било открито злато. Към златните находища се насочили много преселници от всички краища на света. За кратко време изникнали многолюдни“златни” градове - Вила Рика, Вила Реал и Вила Албукерк.Изминали едва 30 години от откриването на златото и било открито било нещо по-ценно – диаманти. И се появил нов град – Диамантина. Но особено голямо богатство донесло използуването на каучука за промишлени цели. Към низината на Амазонка се насочили хиляди хора с надеждата за бързо забогатяване. И някои от тях успели. Построили дворци. Издигнали в сърцето на амазонската джунгла, от където минавал целият износ на каучук, най-красивият оперен театър в Южна Америка в град Манаус. Днес всички тези богати някога градова са обикновени провинциални селища. Ресурсите се изчерпали, каучуковият монопол свършил. Въпреки това Бразилия продължава да бъде най-големият производител на захарна тръстика и кафе. Маред с това страната с най-значителна промишлена структура в Латинска Америка и е осмата промишлена страна в света. Въпреки големите социални проблеми динамиката на икономиката проличава и в нарастването на износа.

Когато адмирал Гонсало Коельо, в навечерието на 1502 г. влязъл с кораба си в залива Гуанабара бил смаян и възхитен от множеството заливчета и скалисти носове и предположил, че е проникнал в устието на неизвестна река. В корабния дневник той на 1 януари 1502 г. нарекъл откритото от него място Рио де Жанейро (Януарска река). И така днес целият свят нарича един най-красивите градове в света. На света няма друг такъв голям град прорязан така от високи хълмове, органично включени в мрежата от улици, градини. Зелените гребени проникват в центъра на града, пресичат живописните плажове и навлизат далече в морето. Залицът обтазува една сякаш безкрайна тиха лагуна изпъстрена с островчета, полуострови, провлаци и скалисти носове. Самото споменаване на името Рио извиква в нас образи на страстни улични паради, статуята на Христос на Корковадо и тесни бикини по плажовете Ипанема и Копакабана. Пищност, темперамент и цвят. В негое най-голямата градска гора, Тиджука, изкуствено залесена през втората половина на 19 век. Пулсът на този град е пропит с ритъма на бразилската музика - чоро, самба и боса нова, една от основите на националната култура. Годишният карнавал, известен просто като Карнавала, събира заедно цялото население на града (известни като "Кариоките"), от най-бедните до най-богатите, за най-големия парад в света. Рио се състои от 150 квартала, всеки със свои уникални черти, като Санта Тереза, до който се стига със старомоден трамвай, през акведукта Аркос да Лапа. В централната част на града е пълно с исторически паметници, основни сред които са:
- Градския Театър
- Националния музей на изкуствата
- Двореца Итамарату
- Националния Исторически Музей
- Националната Библиотека
- манастира Сао Бенто.
Независимо колко дълго сте в Рио той винаги ще ви изненадва. На север от града е региона на Езерата, една ивица, дълга около 100 км, състояща се от лагуни и пясъчни плажове. Тук са повечето известни туристически курорти, като Бузиос, Кабо Фрио, Ариал до Кабо, Рио дас Острас, Марикя и Сакуарема. Когато говорим за Рио де Жанейро не може да не се спомене Копакабана.Този известен плажен квартал в миналото е бил едно малко рибарско селце, докато голяма магистрала не го открила за света.. През 1923 г. отваря врати хотел Палас и оттогава районът започва да се разраства. Появяват се небостъргачи в неокласически и модерен стил, а също и сгради с апартаменти. Посетителите все още се тълпят, за да бъдат видяни в бляскавия Хотел Палас, макар и само за едно питие или ястие в известния ресторант "Чиприани". Самият плаж има бял пясък и спокойни води. Известен е с плажните футбол и волейбол. Копакабана е особено популярен на Нова Година. Повече от два милиона души от цял свят, облечени по традиция в бяло а, празнуват на плажа.

От хълма Корковадо, където е статуята на Христос с разтворени обятия, се открива изумителна панорама на Рио. Една екскурзия в старата колониална част на града разкрива смесицата от разнородни архитектурни стилове и история. В Рио е и най-големият стадион в света - Маракана. Но това, с което Рио е най-известен и неповторим е Карнавалът.Той обединява целият град, от най-бедните до най-богатите, за най-големия самба парад в света. Празникът на кариоките датира от 1858 година. Оттогава той става все по-пищен.За изработка на костюмите канят известни дизайнери, моделиери и сценографи. На бедните танцьори се осигуряват костюми. Темата на карнавал е предварително известна. Строго жури съди изпълнителите. Призовите места заемат групи с най-стилни маски, които са пели най-добре и не са изпускали ритъма на танца. Лудото шествие минава по известният булевард Самбодром. От двете мустрани са издигнати трибуни за световни величия и паралии. Макар парадът да е четири дни темпераментните жители на Рио празнуват по улиците цели две седмици. Хиляди туристи от цял свят се смесват с пъстрата тълпа.

Индустриалният център на страната е Сао Пауло. Не може да се каже със сигурност къде е центърът на този 11 милионен град. За бизнеса той се мести, защото всеки бум ражда нов център. Преди сто години, по време на възхода на кафето, градът тръгна от един стар квартал във всички посоки. Тук са борсата и търговските учреждения, операта и много служби. Днес той се възражда. Високите сгради в стил ар деко, някогашни жилища на аристокрацията и старомодни офиси се продават и ремонтират. Междувременно се завръщат и компании и институти. Икономическото стабилизиране на Бразилия, която се задържа вече десетилетия действа добре на мегаполиса. Строителните проекти далеч надминават границите на града, които и без това не са от значение. Мегаполисът се шири на площ от 8000 квадратни километра. Индустрията от години се изтегля към периферията - основно браншовете биотехнологии, софтуер, финанси, фармацевтика и телекомуникации. Мултинационалните концерни започнаха да концентрират в Сао Пауло своите изследователски отдели. Търговците и концерните от хранителната промишленост базират в последните години новите си регионални централи в Сао Пауло най-вече заради близостта със своите финансисти - големите международни банки. Сао Пауло всъщност е и един от най-големите германски индустриални градове извън Германия. Около 800 компании с германски капитали са регистрирани тук. Това, което е Ню Йорк за Северна Америка, Сао Пауло е за юга на континента.
Салвадор де Баия е най-големият град на североизточния бразилски бряг. Смята се за „Бразилската столица на щастието”, заради начина на живот на местните жители, винаги готови да импровизират със всякакви партита и карнавали по улиците и големите булеварди. Салвадор е втората най-популярна туристическа дестинация в Бразилия. В старата част на града се намира историческият център Пелоурино. В превод от португалски името на местността означава „стълба на позора”. Тук са се извършвали наказанията на непокорните роби. Около площада има все още запазени сгради, датиращи от 17-19 век. Градът и щатът Баия са тясно свързани с произведенията на големия бразилски писател Жоржи Амаду.
От 1960 г. столица на Бразилия е новопостроеният град Бразилия. Замислен като столица на държавата, на архитектите Оскар Ниймайер и Лусио Коста, проектирали градът, хрумва идеята да го построят във формата на самолет. Поради своята уникалност през 1987 г. град Бразилия е включен в листата на ЮНЕСКО със световните паметници на културата.
Възможностите за туризъм, които предлага Бразилия са многобройни. Изобилие от плажове, както девствени, така и “облагородени” с плажни заведения и хотели, посещения на историческите градове Салвадор в североизточната част, и Ору Прету, в щата Минас, планини, природни паркове и лековити минерални извори. Много от чужденците в Бразилия са от Южна Америка или от САЩ. Бразилия е популщрна дестинация и за европейците, които искат да прекарат там “лятото” си,тъй като е южното полукълбо. Традиционните условия на живот и историческите забележителности по северният бряг с Сао Луис ду Мараняо, Баия, Рио и щата Минас напомнят португалските. Къщите са едноетажни, с покрив от червени керемиди и стени, боядисани в розово, жълто, синьо и зелено. Плажовете, които предлага Бразилия със своите 7408 км брегова ивица и с тропическия си климат, са безбройни и големи, с бял пясък, кокосови палми и топло, но понякога опасно море. Практикуват се всички видове плажни иморски спортове.Разстоянията в Бразилия са огромни, а железопътната мрежа е слабо развита. Придвижването става обикновено с автобус или самолет.Валутата е реал, със стойност, близка до тази на долара. В големите градове - туристически центрове, съществува голяма опасност от грабежи и нападения.

Бразилия е известна още със сапунените си сериали и естествено с футболните си легенди. Президентът на Бразилия, избран през 2011 година, е Дилма Русеф - наследник на български род от Габрово.