Америка

Сантяго - столицата на Чили

Столицата на Чили е град Сантяго, който е разположен в самото подножение на великата планинска верига Андите. Началото на Сантяго като град е положено от неговият основател Педро де Валдивия на 12 февруари 1541 г., като тогава е носел името под Сантяго де Нуева Естремадура.

Сантяго де Чили, както е пълното име на столицата, е най-големият икономически и културен център на Чили. Разполага с четири аерогари, голям жп възел, а населението му се състои от 5 456 326 жители заедно с предградията от преброяването през 2006 г.

Сантяго де Чили днес е огромен град, разположен в едноименната плодородна долина във вътрешността на страната, на 100 км от океана, в който живеят повече от 5 милиона души. Небостъргачи съседстват с църкви от XVIII век, а жителите с еднакво удоволствие носят както делови костюми, така и традиционни индиански одежди. Луксозните райони Провиденсия и Лас Кондес са обградени от къщите на бедните "калямпас". При това нивото на живот на местното население е едно от най-високите на континента. Център на града е площад Пласа де Армас ("Площад на оръжията ") с паметник на основателя Педро де Валдивия, а също монумента "Свободни Америки" и статуята на първия кардинал на Чили - Хосе Мария Каро. Около площада са съсредоточени повечето исторически паметници:
- къщата на губернаторите
- сградата на Кралската Аудиенция (днес Исторически музей)
- колонадата на Фернандес Конча
- пъстрият Централен пазар - Меркадо Сентрал
- Катедралната църква
- сградата Почтамта
- пешеходната алея Пасео Аумада
- дворцовият комплекс Ла Монеда - президентският дворец и мястото на "последния бои" на президента Алиенде.
Наблизо са и Държавната опера и балет, планината Сан Кристобал известна със своята знаменита статуя на Дева Мария (висока 36 м), казино "Кумбре", обширни паркове, зоопарк и планинската железница "телеферико". В подножието на Сан Кристобал е разкошната Ботаническа градина с огромна колекция от растения, фолклорния център "Виктория" и винарната "Камино Реал". Тук има много паркове - Централният градски парк , обкръжен от многобройни колониални здания и увеселителни заведения, "Търговският парк" представляващ един зелен градски пазар, парк "Кинто Нормал" с многобройните си площадки за игра, а и парковете Балмаседа, Санта Лючия и Метрополитано. Една от забележителностите на града е Барио Белявиста, известен като "Парижкият квартал". Това е бохемски район с двуетажни вили в колониален стил, тихи алеи, етно ресторанти и атрактивен пазар на занаятите, провеждащ се всеки петък и събота. Не по-малко колоритни са и районите Провиденсия, Ел Голф, Витакура и Лас Кондес и пешеходната улица Уерфонос и Република. Струва си да се видят църквата Св. Августина , базиликата Дева Мерседес, сградата на Католическия университет, базиликата на Ангелите в парка Балмаседа, сградата на Националната библиотека с мавзолей на Бернардо О'Хигинс, детските комплекси "Мапуче" и "Алеята на фигурите ". Сантяго има и много музеи - Музей на съвременото изкуство, Национален музей на изящните изкуства, Музеят Сантяго в Каса Колорада ("цветната къща") и най-съвременният Планетарий материка. Особено внимание заслужва къщата-музей на великия чилийски поет Пабло Неруда врязана в скала в подножието на планината Сан Кристобал.

Сантяго де Чили е един модерен и активен  метрополис, който е винаги усмихнат  и една от най-активно разрастващите и развиващи икономики в Южна Америка. Това обаче не пречи по улиците му всеки дошъл на екскурзия да срещне атрактивни амбулантни търговци, които продават какво ли не - от карфици до сладолед, а прислужничките пътуват с часове, за да лъскат подове и да сменят пелени в ексклузивните предградия.

Обвитият от смог Сантяго преди всичко е типично комерсиален град, но пък всеки дошъл тук не е съжалявал, защото истинско удоволствие е да откриеш процъфтяващата кулинария и артистични среди, а на по-малко от час се намират ски курорти от световна класа, известни плажове и пъстроцветният пристанищен град Валпараисо.

И разбира се има доста културни забележителности в Сантяго, като Музеят на изящните изкуства (Museo de Bellas Artes).

Макар да има доста дълга история, Сантяго не е успял да запази много исторически сгради и паметници, а това е така, заради големите земетресения, които столицата е преживяла на няколко пъти. Сред архитектурно историческите забележителности на този период днес попадат Casa Colorada, датираща от 1769 година, църквата Сан Франциско (San Francisco), построена през 1586 година и забележителната постройка на Posada del Corregidor (1750 година).

както е пълното име на столицата,,