Чудесата на света - Статуите на Великденските острови, Чили

Едно от най-удивителните кътчета по широкия свят са Великденските острови в територията на Чили. Намират се в Южната част на Тихия океан, на цели 3600 км от Чили. Малкият остров е известен с това, че е покрит с отдавна угаснали вулкани. Но той не изоставен напълно. На стража денонощно бдят хиляди големи каменни глави, които гледат от хълмовете и чиито произход не е известен и до днес. Наричат ги статуите на Великденските острови.

Знае се, че около 1500 г. пр. Хр. чак до 1200 г. от н.е. островите в Южния пасифик са били населени от народа на Полинезия. Техният произход води началото си от Югоизточна Азия. Характерно било, че те овладели изкуството на мореплавателството и плавали на канута. Великденските острови били първата точка по пътя на техните пътувания и вероятно още през 400 г. е бил открит от тях. През 1772 година точно на Великден, островите били открити от европейците. Първи до тях стигнали холандците. Вероятно статуите от Великденските острови, наречени моаи, са били изсечени от местните. Някои от статуите се отличават от други. Вероятно са представлявали благородници, заради по ясните им лица и по-дългите месести части на ушите, защото това се е считало за знак за благородство.

http://www.youtube.com/watch?v=D6yyyX51B6Q

Някои от тях носят цилиндрични шапки, а други са със скръстени ръце. Каквито и да са били преживе, в продължение на хилядолетия тези "стражи" пазят успешно острова, а днес дори са включени в списъка с новите Световни чудеса.