Анталия – красивата ханъма на Турция

Анталия, с невероятните си плажове, забележителности и неповторима, типично по средиземноморски природа, с право може да се нарече красавицата на Турция, или както е известна още - част от Турската ривиера. Самият град Анталия е основан през 159 г. пр. Хр. от персийския цар Атал ІІ, който го кръщава... на себе си :)
По-късно, по време на римската империя, той е зимна резиденция на император Адриан. Явно древните римляни също са оценили високо качествата на Анталия, станал синоним на лятна почивка, екскурзия и топло гостоприемство. Той се гуши сред планински хълмове, скрил в себе си плаж от чисто злато и изумрудени води. Освен на невероятната си природа, на сергиите с чудни сладкиши и на везаните дрехи, тук можете да се насладите на богата история и култура.

Точно на това място се намира Памуккале, или Памучният замък - едно уникално творение на природата. Векове наред варовикови отлагания, дошли от горещите минерални извори с температура над 35 градуса и богати на калций, са се трупали, докато са образували подобни на памук вълма, които формират “замъка.” Отдалече има вероятност наистина да го помислите за направен от памук. А в близост до него е разположен и древният град Хиераполис, останал от времето на елините, живели по тези земи. Чудесна идея е да посетите храма на Аполон, древната базилика или амфитеатъра.