Анталия – красивата ханъма на Турция

плажът на АнталияАнталия, с невероятните си плажове, забележителности и неповторима, типично по средиземноморски природа, с право може да се нарече красавицата на Турция, или както е известна още - част от Турската ривиера. Самият град Анталия е основан през 159 г. пр. Хр. от персийския цар Атал ІІ, който го кръщава... на себе си :)

По-късно, по време на римската империя, той е зимна резиденция на император Адриан. Явно древните римляни също са оценили високо качествата на Анталия, станал синоним на лятна почивка, екскурзия и топло гостоприемство. Той се гуши сред планински хълмове, скрил в себе си плаж от чисто злато и изумрудени води. Освен на невероятната си природа, на сергиите с чудни сладкиши и на везаните дрехи, тук можете да се насладите на богата история и култура.

Анталия се намира приблизително в средата на южния бряг на Мала Азия, като е разположен между други два прекрасни, но не толкова популярни курорта - Каш на югозапад и Алания на изток (както и Сиде, на половината път до Алания). Тъй като е по-отдалечен от България спрямо повечето други турски курорти, като цяло пътуването до Анталия е много по-удобно да бъде със самолет, отколкото с кола или автобус. За сметка на това, голямото разстояние ви дава възможност, след като веднъж вече сте пристигнали, да си направите дори еднодневна екскурзия до Кипър.

Памуккале

На северозапад от Анталия се намира Памуккале, или Памучният замък - едно уникално творение на природата. Разстоянието помежду им е скромните за турските мащаби - само 3 часа с кола :) Въпреки това, пътуването си заслужава. Трупани векове наред варовикови отлагания, дошли от горещите минерални извори с температура над 35 градуса и богати на калций, са се събирали, докато са образували подобни на памук вълма, които формират “замъка.” Отдалече има вероятност наистина да го помислите за направен от памук. А в близост до него е разположен и древният град Хиераполис, останал от времето на елините, живели по тези земи. Чудесна идея е докато сте в Анталия да посетите и храма на Аполон, древната базилика или амфитеатъра.