Мармарис (Турция)

Един от най-оживените пристанищни и курортни градове на турското средиземноморие е Мармарис, част от т.нар. Турска Ривиера. Населението е около 30 хил., но през лятото, заедно с гостите, надминава 400 000 души. Това е най-известният турски курорт.

Кога възниква като селище не се знае, но към 6 в. е известно под името Фискос. Градът е бил част от Римската и Византийската империи. В началото на 16 в. рицарите кръстоносци водят ожесточени битки с османците за контрол над града и намиращите се наблизо Додеканезки острови. През 1522 г. султан Сюлейман възстановява крепостта. Днес тя е превърната в музей под егидата на министерството на културата.

Животът в Мармарис тече на открито, по крайбрежната ивица, по улиците, кафенетата и баровете. Тук има дори улица наречена Bar Street! В повече от 40 разположени една до друга дискотеки и барове веселието не стихва до зори.

Едно от най-приятните места за почивка е Ичмелер, на около 7 км. от центъра. В превод означава Изгубен рай. И наистина е така – широки пясъчни плажове, зелени хълмове и кристална вода от вливащите се в морето планински извори. Природата е екзотична – палми, портокалови дървета и много цветя. Пълно е с приятни кафенета, вили и малки хотелчета.

Мармарис има средиземноморски климат с горещо лято и мека зима. Летните температури надминават 45°С, а зимите са най-често дъждовни. Поради това повече туристи избират за почивка септември и октомври.