Изтокът среща Запада – къде да почивате на море

Ако никога не сте опитвали турска баня, ако искате да посетите невиждано до сега от вас място, което да не струва прекалено много пари, то добра идея за такава дестинация е Турция.

Един полет до Истанбул може да ви отведе много по-далеч от идеята за посещение само на поредния завладяващ град. Град, но не какъв да е, а на брега на Босфора. Това обаче е единствената дестинация в света, която се намира на два континента, но съвсем не е единствената причина, заради, която е така популярен по света.

Освен, че може да обходите и да видите много неща по време на почивката на море, може да се запознаете с най-добрите места, да направите най-изгодната сделка или да вземете характерен местен сувенир за спомен от това място.

Наред с това може да зърнете зашеметяващи водопади, носещи името „Duden“, където да направите своите вълнуващи снимки; да се запознаете от близо с турското чисто злато; а след това с обиколка и екскурзовод да се отправите към стария град "Kaleici". Там се намира и хълмът, от който се вижда пристанището. Обграден от римски стени и калдъръмени алеи, типични в османски стил къщи и хубави кафенета. Интересът за всеки турист в Турция ще събуди и от разглеждане на центъра на град Анталия.

turkey

Ако има едно място, достойно за лятна почивка в Турция, то това безспорно ще е Кападокия. Създаден от древни вулканични изригвания, това парче от централна Турция е доста интересно с долини и "приказни комини" - зъбери ерозирали в чудати форми. И по този начин двудневно пътуване, може да накара всеки да бъде ням свидетели на тази спираща дъха област, в която има издълбани в пещерите жилища, църкви и дори оцелели през вековете градове. Първа или последна спирка може да е музея Мевлана.

Интересно и не за изпускане е и мястото Каймакли. Като невидим воал се спуска по повърхността и формира подземен град с множество лабиринти от къщи, издълбани от ранните християнски времена. Всяко от тях е формирано на различни нива. Слизайки по коридорите, всеки посетител може да се изненада от изваяните чудати форми по скалите. Следващото място е Пасабглари, където стотици комини се издигат в небето, създавайки странни пейзажи. Цялата тази зона на долината е защитена от ЮНЕСКО. Тя представлява комплекс от скални резбовани църкви боядисани с византийски фрески. Всичко това изумява със своите куполни интериори.

Е, дали остана все още място за съмнение към коя дестинация да се отправите за тазгодишната почивка?! Приятни мигове на лазурното егейско море.