Алжир - столица на Република Алжир

Град Алжир е столицата и най-големият град в Алжир. Неговата история започва назад в миналото, още през 944 година, когато е бил основан. Намира се по крайбрежието на Средиземно море, върху самите склонове на верига хълмове, успоредни на брега. В град Алжир живеят около 2 милиона души.

Столицата е добре развита от икономическа гледна точка. От изключително голямо значение за цялата държава е алжирското пристанище, което е с международен статут. Голяма част от потока пътници, запътили се в тази посока, преминава през международното летище.

Столицата Алжир разполага с добре развити основни промишлености, като хранителна, текстилна, химическа, циментова и коркова промишленост. Освен това тук се намират и редица висши училища: Алжирският университет, Технически университет, Духовен университет и др. Може да се заровите в обществената библиотека и да почетете, или да посетите музеите и двете богати на различни екземпляри градини – ботаническата и зоологическата. Екскурзията ви няма да е никак скучна даже.

Ако искате да видите как са изглеждали старите сгради преди години и дори векове в Алжир, може да посетите кв. Касба (Старият град). Други забележителности в столицата са: сградата на пощата (Grande Poste) в самия център на града, Паметникът на мъчениците (от Освободителната война) и културният център наблизо "Рияд Ел-Фетх" (най-голямото средище за отдих на столичани), редица музеи, градини, катедралата "Нотър Дам д'Африк", джамии, сградата на Президентството, нови лъскави сгради на някои министерства и банки, както и да отседнете в някои от големите и луксозни хотели.

Самият квартал Касбата (Старият град) е строен в ислямско-арабски стил, като в него преобладават тесни, извиващи се и еднопосочни улици. Движението на коли в старата част на града е затруднено, на всяко възлово кръстовище има регулировчик. Включена е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

В града повечето хора говорят арабски и френски език, по-рядко ще срещнете англоговорящи.