Атласките планини - граници на пустиня

Атласките планини са огромен, планински масив в северозападна Африка. Те минават през цели три държави - Алжир, Мароко и Тунис, в това число и Гибралтарската скала. Най-високият връх на невероятните планини се намира на територията на Марока и се казва Джебел Тубкал. Висок е 4167 метра.

Атласките планини са един вид граница, която разделя средиземноморското и атлантическото крайбрежие от палещите лъчи и безбрежните пясъци на пустинята Сахара. Чудесно място за нетрадиционна почивка и екскурзия, ако искате да почувствате сливането на две коренно различни природни забележителности.

В Атласките планини има население, но е предимно от бербери в Мароко и араби в Алжир.

Климатът е субтропичен, а планината се разделя на две - с планински релеф и с равнинен релеф. Заради двата ясно обособени сезона - сухо лято и топла, влажна зима, а и заради плодородните, черноземни почви, в равнините на Атласките планини се отглеждат множество култури. Портокали, мандарини, маслини и множество зърнени култури са само част от развитото земеделие.

Растителността е богата и екзотична, представена от традиционните иглолистни и твърдолистни растения и цветя, които растат само тук, където се налага да задържат влагата.

В Атласките планини, или по-скоро в градовете край тях, може да намерите множество културни забележителности, паметници на културата на множеството култури и нации, които са минали през пустинята, опитвайки се да я опитомят, и в крайна сметка заселили се тук. Именно те в съчетания е мекият, благоприятен климат правят района толкова предпочитан за туризъм и почивка. Не се лишавайте и вие от удоволствието и екзотиката на Атласките планини.