Кралство Мароко

Кралство Мароко се намира в Северозападна Африка. Кралството представлява една дълга крайбрежна ивица покрай Атлантическия океан, която достига до Средиземно море през Гибралтарския проток. На изток от Кралство Мароко се намира Алжир, на юг са Западна Сахара и Мавритания, а на север и запад лежи Атлантическия океан. Сегашната столица на Мароко е град Рабат, а ако искате и друг голям град и древна столица, можете да изберете екскурзия до Маракеш.

Земите на Мароко са видели не една или две древни цивилизации. Тук още преди 10 000 години се е зародила така наречената Капсийска култура. В тези времена климатът е бил далеч по-благоприятен, отколкото е сега, и са се отглеждали редица култури, Магреб не е бил така сух. Като цяло може да се говори за умерен климат. Вероятно не е имало и пустиня.

Финикийците са следващата развита за времето си цивилизация, които са създали пристанища на територията на Мароко, които пристанища е трябвало да снабдяват градовете на империята със сол и руда. По това време и берберите се установяват по тези земи, като вече са покрили по-голямата част на Африка. Доста след като тук са минали и първите финикийски търговци, идват и търговските пътища на Картаген, които са в добри търговски отношения с берберите. Образуват се и няколко берберски царства, но те остават в сянката или на Картаген или на Римската империя, които вече по това време са в своя епогей. И все пак те служат като един вид сателити. А през 40 г.сл.Хр., Рим анексира по-голямата част от континента и в частност територията на днешно Кралство Мароко, с което формират своята провинция, наречена Тингитанска Мавритания. Около век по-късно започва да навлиза християнството като основна религия, а след него и юдаизма.

През 5 век след Хр. Римската империя вече е с отслабени позиции и постепенно загубва контрол върху провинцията. Следват периодични нападения на вандали, вестготи и византийци. Два века по-късно идват и арабите, а заедно с тях се установява като основна религия исляма.

След толкова многовековна и многохилядна история, Мароко днес е кралство, като основна управляваща сила е кралят. А на територията на страната, един турист, тръгнал на историческа екскурзия, може да се наслади на историята на човечеството, насложила се тук век след век, за да се получи тази многопластова държава, една от люлките на човешката цивилизация.