Америка

Чудесата на света - Чичен Итца, Мексико

Преди европейците да стъпят на американска земя, те си нямали и представа какви чудеса имало там. И когато влезли като завоеватели, те останали изумени от невероятните градове, величествени пирамиди, храмове и несметни богатства от злато, сребро и нефрити.

И днес може да видите руините на Чичен Итца. Целият комплекс е разположен на площ по-голяма от десет квадратни километра. В неговите предели влизат храмове, тераси, стъпаловидни пирамиди, олтари, стълбища, дворци, тронове, издялани надписи, пазари, дворове за игра с топка, бани, обсерватория и статуи на богове. Чичен Итца е истинско произведение на изкуството от древните инки, оставили такова голямо наследство за своите деца, или в случая за завоевателите, каквито са били европейците през 1500-те години.

Отстрани на барелефите, направени от масивен камък, може да се видят изсечени змии и черепи, които внушават страх и говорят сякаш от вековете за жертвоприношения, кръв и човешки писъци. Чичен Итца не е само красота и архитектура, тя е и култура, такава, каквато са я разбирали древните народи на Мексико, и от които на европейците им се изправили косите.