Америка

Паленке – Мексико

Паленке е един от най-важните и интригуващи градове, построени в далечното минало от маите. Те са индиански народ, говорещ майски език, а броят им днес достига до 6 милиона души. Маите били първите хора, които започнали да строят големи градове от камък  и ги свързвали с пътища, които преминавали през джунглите и блатата. В миналото те били интелигентни и много религиозни хора, което много личи и в техните постройки. Паленке се намира в близост до река Усумасинта  и някога е бил център на изкуството, астрономията и религията. Като всяка друга майска архитектура, и неговата е много пленителна. Типичен архитектурен модел на маите и ацтеките е да строят пирамидите си на няколко нива, като до върха се стиха посредством стълби. Някои от най-високите майски пирамиди в света, притежават около 500 хиляди стъпала. Те смятали, че колкото по-висока е една пирамида, толкова по-близко е тя до боговете, а стълбите (които липсват при египетските пирамиди) при маите били строени, защото те вярвали, че по тях боговете слизат на Земята.

Когато жителите на Паленке го изоставили и се изнесли на друго място, той до известна степен западнал и бил погълнат от природата, но след дълги години нашите археолози го открили, изкопали и го превърнали в част от най-важните археологически обекти в областта на Мексико. През 1981ва година, той бива обявен за защитена територия, а през 1987ма година го включват и в Списъка на световното и културно наследство.

За да се запази неговата красота и история, някои от храмовете са реставрирани, а за тези, при които това не е било възможно е направен “Археологически музей на Паленке”, който се намира на входа на земите. В него са изложени здрави предмети от пирамидите и интересни ръкописи. Най-интересният паметник, който можете да видите е Templo de las Inscripciones, което се превежда “Храмът на надписите”. Той е пирамида, в която се намира гробницата на Пакал Велики (владетел на Паленке, умрял през 683та година; всъщност, това е единствената пирамида на маите, в която е открита гробница). Той бил погребан със специално направена маска от 200 нефритени частици, която в момента се намира в Националния антропологически музей в Мексико Сити. Също така в него могат да се видят и други национални ценности, намерени във всички древни пирамиди около Мексико Сити.

текст Ангела Ангелова
снимки: Чавдар Минков