Вълшебните места

Светът е пълен с невероятни места, които си струва да посетите поне веднъж в живота си и днес ще ви запозная с някои от тях. Нека пътуването започне.

1. Започваме с островната държава Малдиви. Почти сигурна съм, че когато чуете „Малдивите“ веднага се появява асоциация на красиви плажове с чиста вода и бял пясък, слънце и кокос и е точно така. Обаче има нещо, което се случва на всички острови и изумява туристите. Хората го наричат „море от звезди“, но сложното име е биолуминесценция. Това е химическа реакция, за която отговорен е фитопланктонът – морски организъм произвеждащ синя луминесценция вредна за рибите. Когато този процес настъпи водата и плажа са озарени с блестяща синя светлина. Все едно си зарил поглед в небето пълно с милиони звезди. За жалост този процес е непредсказуем и може да се случи по всяко време.

2. Баньос е град в централен Еквадор, намиращ се изключително близко до вулкан Тунгурахуа. Едно от най-популярните туристически места в града е всъщност „люлката на края на света“. Casa Del Arbol е къщичка на дърво, от която срещу 1 долар можете да се люлеете буквално на върха на хълм, ако сте достатъчно смели разбира се. Гледката разкриваща се пред вас е удивителна.

3. Следващото ни пътуване е малко по-близко до родната страна. А именно Кападокия, Турция. Вероятно сте чували за това място, но знаете ли, че ако отидете там може да отседнете в пещери или така наречените „комини“, които са скални образувания, формирали се преди 18 милиона години. Местните са превърнали пещерите в хотели, магазини и апартаменти.

4. Някога виждали ли сте езеро с розов цвят? Аз също, но езерото Хилиър в Австралия е такова. Открито е през 1802 г. от навигатора и картограф Матю Флиндър и в началото на 20 век за кратък период от време езерото се е използвало за добив на сол, поради огромното количество в него. Учените продължават да спекулират коя точно е причината водата да добие наситен розов цвят. Оказва се, че Хилиър е пълен с бактерии, всяка от които е допринесла за необичайното състояние на водата.

5. Градините в Кукенхоф са едни от най-известните и най-красивите. Както може би знаете Холандия е известна със своите цветя и в Кукенхоф може да откриете най-богатата колекция на лалета – над 7 милиона с две хиляди разновидности. Градините се намират в Лиссе, град на 30 км. от Амстердам. Паркът е отворен за посетители само осем седмици от средата на март до средата на май. В Холивуд има алея на славата, а в Кукенхоф алея на лалетата, с лалета кръстени на известни личности като лалето Винсент Ван Гог и Пинокио. Ако попаднете в Амстердам през периода март до май месец, сте улеснени може да резервирате трансфер с бус директно до градините.

6. Искате ли да ходите по вода? Е, в Боливия можете. Езерото Салар де Уюни е уникално. Всъщност е било истинско езеро преди няколко години, сега е останала само солна повърхност считана за най-голямата в света. През определено време в годината се пълни с малък слой вода, която отразява небето. Най-доброто време за посещение е дъждовният сезон (от декември до април) и сухият сезон (от май до ноември) . Бихте се изненадали колко креативни снимки може да създадете на това място. Посетителите описват „езерото“ като спиращо дъха и преживяване, което ще помнят до края на живота си. Пригответе си подходящи дрехи, топли и удобни и опакована храна, за да имате достатъчно време да разгледате и да си направите снимки. За почитателите на „Междузвездни войни“ – част от снимките на филма „Последният Джедай“ са направени точно тук.

7. Продължаваме пътешествието си с друго спиращо дъха място – провинцията Юннан в Китай. Юннан е известен с красивите си оризови тераси сякаш нарисувани с четка. Препоръчително е, ако попаднете тук да си отделите поне един ден, за да зърнете залеза. Обещавам, заслужава си. Терасите са на 3000 години и поколения семейства се сменят да работят върху тях. Технологията за обработване скалисти планински склонове не е била разпространена до 14 век в Китай и креативността на местните в превърнала занаята в изкуство. По време на династията Минг, императорът очарован от красотата на оризовите тераси дава на жителите на Юннан титлата – „ Талантлив скулптор“ и като такива се славят и до днес. Климатът е със средни постоянни температури, нито твърде топло, нито прекалено студено. Освен оризовите тераси можете да отидете на местния пазар и да опитате автентична китайска храна.

8. Кристалната пещера в Мексико е следваща в списъка ни. Знаете ли, че в нея се намират най-големите кристали в света, които превръщат хората в джуджета спрямо техния размер. Някои от тях достигащи 12 метра дължина. Пещерата не е много гостоприемна и без предварителни предпазни мерки човек би издържал само 10 минути вътре. Кристалите растат поради високата температура 59 градуса и над 90% влажност. Някои от тях са на 500, 000 години и учени от НАСА са успяли да открият „спящи“ микроби в тях и да ги съживят. Това ни дава повече информация как са успели да се адаптират към толкова тежки условия.

9. Сигурно сте гледали интересното анимационно филмче „Мадагаскар“, но в държавата Мадагаскар има „Булевард на Баобабите“. Баобабите са огромни дървета растящи само в Африка. Те достигат до внушителните 25 метра, а обиколката на стеблото цели 54 метра, листата учудващо са големи колкото човешка ръка. Знае се, че са пълни с витамини и много насекоми се хранят с тях. Минавайки през не толкова популярният булевард ще видите 20 баобаби големи 30 метра и сравнително стари на 800 години.