Будапеща

Да направим кратка разходка из Унгария или по-точно из нейната столица  Будапеща. Този наистина красив европейски град е разположен на двата бряга на  Дунав, а площта му е над 550 кв. км. Създаден е от обединяването на два града – Буда и Пеща (1873), като Буда се намирал на десния, а Пеща – на левия бряг на реката. Тук живее почти 1/5 от населението на страната. Обиколката на унгарската столица ще остави дълбоки спомени в съзнанието ви. Забележителности има много, а атмосферата е уникална.

Символът на Унгария е Унгарският парламент. Сградата е огромна – състои се от 691 стаи, 21 стълбища, 27 врати и 13 асансьора. Вътре  и вън има общо 242 скулптури. Тук се пазят и кралските бижута. Това е една от най-старите законодателни сгради в Европа.

Цитаделата е издигната на най-високата точка в града. Представлява военна крепост, в която може да се види изложба от восъчни фигури и предмети, както и  фотоизложбата „Обсадата на Будапеща”. Един от основните площади тук е Площадът на героите. Той е разположен в съседство с градския парк и има огромно политическо и историческо значение. От едната му страна се намира Музеят на изящните изкуства, а от другата – Дворецът на изкуствата. Интересна забележителност е и старият паметник, строен в продължение на повече от 30 години и изобразяващ лидерите на седемте племена, основали Унгария.

Рибарският бастион представлява тераса със седем кули. Получил името си, след като през Средновековието група рибари го спасили от разруха. Гледката от бастиона спира дъха – виждат се Дунав, остров Магрет, част от град Пеща, както и хълмът Гелерт.

През 1015 година е построена църквата "Матиас". Сегашният си образ тя получава през XIV век, а през XIX-и е реставрирана. Намира се в областта на замъка на Буда. Легендата разказва, че една от стените й била съборена при мюсюлманска атака. Зад имало скрита скулптура на Дева Мария, която се явила на мюсюлманите преди традиционната им молитва. Тяхната вяра изчезнала и те избягали от града. По този начин светицата спасила както град Буда, така и самата църква.

Първият мост в Будапеща е открит през 1849 година и е известен като верижен мост "Сечени". В миналото той е свързвал градовете Буда и Пеща, а днес е връзката между източната и западната част на унгарската столица. В единия му край е разположен площад "Рузвелт", а в другия – площад "Адам Кларк."

Базиликата "Свети Стефан" е строена в продължение на 54 години и е посветена на първия унгарски крал – Стефан I. Тя има две камбанарии, едната от които е най-голямата в Унгария. Изгледът от купола е вълнуващ. До него можете да стигнете, като изкачите 364-те стъпала или с асансьор. В мощехранилището на базиликата се пази мумифицираната ръка на първия крал на страната. Замъкът Вайдахунят е разположен в градския парк на Будапеща и в него се намира Музеят на земеделието. Музеят на изящните изкуства пък е построен в новокласически стил. Съставен е от 6 части, посветени съответно на Египет, Античността, стара скулптура, стари картини, модерно изкуство и графична колекция. През 1802 година е открит Унгарският национален музей със 7 изложби, които изцяло описват историята на Унгария. Що се отнася до Музея на приложните изкуства на Будапеща, той е създаден през 1872-а. В него има 5 колекции, но те не са тематично разделени. Зоологическата и ботаническата градини със сигурност ще представляват интерес да природолюбителите - в тях са намерили място множество, застрашени от изчезване, растителни и животински видове. 

Освен историческите и културни забележителности в Будапеща ще откриете и най-големият търговско-развлекателен център в Централна Европа „Уестенд сити сентър.” Интересна атракция са корабите-ресторанти, плаващи по Дунав, които - едва ли е необходимо да казваме - са може би най-подходящото място за истинска романтична вечеря с любимия.